Zaštitni znak otoka Zlarina napala strašna bolest!

Priča o zlarinskim palmama počela je još sredinom prošlog stoljeća. Onako visoke lijepih velikih krošnja krasile su svaku sliku, razglednicu i izgled otoka Zlarina. Sada ih je, međutim, napala strašna bolest.

Iz Ministarstva poljoprivrede i Zavoda za zaštitu bilja vizualnim pregledom utvrdili da je uzrok bolesti palmi kukac zvan crvena palmina pipa. Taj mali kukac kojem još nije poznat prirodni neprijatelj, leti čak do 3 km, brzo se razmnožava i širi te odlazi s palme jedino kad u njoj više nema hrane tj. kad ju potpuno uništi, piše TZ Zlarin.

Stanovnici Zlarina pitaju se je li to sudbina koja će zateći sve njihove palme od kojih su neke stare i preko 50 godina?

Bolest se širi

Fitosanitarni inspektor iz Splita je postavio na tri palme feromonski mamac crvene boje kako bi kukca uhvatili i poslali na analizu. Tek tada se kombinacijom mehaničkih, fizikalnih i kemijskih mjera može pokušati spasiti palme, a one se odnose na stručno osoblje sa svom popratnom opremom koji bi rezali zaražene dijelove, iste spaljivali kako bi uništili sva već položena jaja i izlegnute ličinke te kemijskim sredstvima palme tretirali 3x godišnje.

Situaciju čini dodatno ozbiljnom i to što više nije u pitanju samo spašavanju zlarinskih palmi već i sprječavanje razvoja crvene palmine pipe koja se nemilosrdno i prebrzo širi. Dokaz tome je već zabilježena šteta na području Solarisa, Brodarice i Jadrije, te je samo pitanje vremena kada će biti još ovakvih slučajeva u Šibensko-kninskoj županiji i dalje.

Povratak na Net.hr