POLJULJANA SIGURNOST U ZEMLJI

ZAŠTITA ZA PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA: Zbog straha od novih napada dobili su nove blindirane automobile; Štitit će se i njihove obitelji

U blindiranim automobilima premijer i predsjednik će se voziti do daljnjega

Premijer Andrej Plenković je u četvrtak iz Bruxellesa poručio da je on bio meta napada u ponedjeljak kada je 22-godišnji mladić došao pred Banske dvore i počeo pucati iz kalašnjikova.

To je potvrdio i ministar branitelja te potpredsjednik Vlade Tomo Medved, a slično je i rekao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Iako Plenković tvrdi da je on bio meta Danijela Bezuka, razina zaštita od četvrtka povećana je i za premijera, ali i predsjednika Zorana Milanovića. Novi list doznaje da su i Plenković i Milanović dobili blindirane službene automobile.

U njima će se voziti do daljnjega.

MINISTAR MEDVED UPRAVO O PUCNJAVI NA MARKOVOM TRGU: ‘Sve ukazuje na to da je premijer bio meta napada’

Štitit će se i kolona vozila

Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti pojačavaju osiguranje štićenih osoba i objekata u kojima se one kreću i žive. Također se pojačavaju mjere osiguranja u prometu, saznaje Jutarnji list od izvora bliskih policiji.

To znači da će se pojačati fizičko osiguranje svih najviših državnih dužnosnika, uključujući predsjednika, premijera, ministara obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, ali i njihovih obitelji. Također se pojačava i osiguranje ostalih štićenih osoba koje su prema važećoj Uredbi podijeljene u tri kategorije, piše dnevnik petak.

Osim toga, pojačat će se i broj vozila u štićenoj koloni kojom se prevozi štićena osoba. Štićene osobe će se, prema potrebi, u skladu sa sigurnosnom procjenom, prevoziti u blindiranim vozilima. Na pitanje kada ovo stupa snagu, sugovornik Jutarnjeg lista iz policije odgovorio je: “Odmah”.

PLENKOVIĆ OPLEO PO ŠKORI, BUJANCU, MILANOVIĆU… ‘Bolje da je Škoro ostao na estradi, ovako djeluje kao neuvjerljivi klaun’

‘Sigurnosna situacija u zemlji je pogoršana nakon napada’

Odluka o pojačanju mjera osiguranja štićenih osoba donijeta je nakon terorističkog napada Daniela Bezuka i teškog ranjavanja policajca ispred zgrade Vlade. Nadležne sigurnosne i policijske službe napravile su reviziju po stojećih sigurnosnih procjena te je zaključeno kako je potrebno pojačati osiguranje. Ta informacija koincidira s jučerašnjom izjavom premijera Andreja Plenkovića da “treba ispitati je li predsjednik Vlade bio meta napada”.

“Sigurnosna situacija u zemlji nakon oružanog napada na sjedište Vlade i ranjavanja policajca definitivno je pogoršana i u skladu s time donijete su nove sigurnosne mjere”, kaže sugovornik.

Sada je praksa da kolonu čini vozilo sa štićenom osobom kojoj je sprijeda i straga vozilo zaštite. U skladu sa sigurnosnom procjenom, od sada će se standardnoj koloni dodavati dodatna vozila.

Povratak na Net.hr