VATRENO U SABORU

BURNA RASPRAVA O ‘LEX AGROKORU’: ‘Volio bih da to rješava Marić Drugi, a ne Alvarez Treći!’

Lex Agrokor prošao je odbor za zakonodavstvo te je u tijeku burna rasprava među saborskim zastupnicima i premijerom Plenkovićem.

NOVO 17:35 Branimir Bunjac upitao je tko je ono u Agrokoru bio izvršni direktor? “Snosi li ta osoba, koja vama kreira proračun i kojeg ste vi lani predlagali za premijera, ikakvu odgovornost za pustoš u Agrokoru?”

Bačić je odgovorio kako o ministru financija najbolje govore podaci – rast BDP-a, porast makroekonomskih pokazatelja, rast gospodarstva, pad deficita… “Mogu suditi samo o podacima, a po njima je on jako uspješan.”

17:17 Željko Jovanović istaknuo je kako SDP-ov prijedlog izmjena stečajnog zakona nudi bolje rješenje i spašava od skupih tužbi koje će uslijediti prođe li ovaj zakon. “Ovo je zakon pisan za gazdu!” Naveo je i da krah koncerna može utjecati i na turističku sezonu.

17:11 Nenad Stazić (SDP) kazao je kako bi “volio da Marić Drugi to rješava, a ne Alvarez Treći!”. Istaknuo je kako se premijer hvali da mu se jedan od najvažnijih ministara maknuo iz ovoga. “Ovo može rezultirati time da stotine tisuća ljudi ostanu bez posla, da izađu na ulice, da imamo nerede. Ne znamo ni što je u pozadini ovoga, je li to geopolitika ili samo ekonomija. Ako je geopolitika, onda je to uzvratni udarac na premijerov posjet Ukrajini.”

16:15 Reporterka N1 televizije Katarina Brečić javlja da je Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, kazao novinarima da će se glasanje o “lexu Agrokor” odigrati u četvrtak u podne.

13:50 – U pauzi sjednice Sabora premijer Plenković odgovarao je na novinarska pitanja pa i na ono vezano za sastanak s Antoniom Alvarezom. ‘Ne planiram sastanak,ja ga neću zatražiti, ali ako dođe zahtjev, a čini mi se da je došao dok smo bili ovdje, ne bi bilo loše da sjednemo i malo razgovaramo pa da vidimo radimo li u smejru koji je sličan’, rekao je premijer Plenković.

13:40 – Do 15 sati trajat će stanka u Saboru nakon čega se nastavljaju rasprave. Za njih se javilo 10 klubova zastupnika i još 24 zastupnika za pojedinačnu raspravu što matematički znači da će rasprava trajati 8 i pol sati, i to bez replika i odgovora na repliku.

13:40 – Miro Bulj komentirao je kako mu, kad gleda tko danas upravlja Agrokorom, sve to izgleda kao da se radi o ‘kraljevini Alvareza trećeg’. ‘Tko je ovo sve dozvolio? Što su radile tajne službe koje su trebale štiti nacionalni interes, da jedan čovjek ne vlada cijelim ovim sustavom’, pita se Miro Bulj.

13:20 “Ovaj zakon nije pravedan jer ne osigurava pravnu sigurnost. Da se ranije sprječavao monopol, da ste ranije štitili radnike i vodili računa o dobavljačima, kojima se nije plaćalo, do ovoga ne bi došlo”, kazala je Sabina Glasovac (SDP) dodavši da bi bili sretni svi oni radnici iz poduzeća koja su u protekla dva desetljeća ugašena u Zadru, a koja bi, zbog strateške važnosti, bila obuhvaćena ovakvim zakonom. U privatizaciji je, kaže, u Zadru nestalo 12 tisuća radnih mjesta.

Na to joj je Plenković odgovorio da se niti jedan grad u Dalmaciji nije od devedesetih toliko razvio kao Zadar.

“A ako smatrate da zakon nije pravičan, naša je namjera da budu zastupljeni i mali i veliki. Vjerujem da će se, kada se stišaju političke konotacije, vidjeti prava intencija zakona”, odgovorio je premijer.

13:05 SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević upitao je premijera Plenkovića zašto, ako su vladajući željeli dogovor, nisu na vrijeme upoznali  oporbu s prijedlogom zakona o kome se danas raspravlja u Saboru. Još je ustvrdio da Hrvatska u ovom trenuktu nema ministra financija budući da se minsitar Zdravko Marić izuzeo u ovoj situaciji s Agrokorom, a što je po njegovom mišljenju – ogroman problem.

“Vlada ima ministra financija i to uspješnog ministra koji je na fiskalnoj konsolidaciji i svemu drugome dao velik prilog”, odgovorio je Plenković Glavaševiću.

Također mu je odgovorio da su trojica predstavnika oporbe bili na dogovoru kada su nastajale osnovne konture “Lex Agrokora”.

“Ovo je demokratska procedura. Bilo je i sugestija da se s ovim prijedlogom ide odmah u Sabor, već u (prošlu) subotu. No, ja ipak poštujem proceduru i smatram da treba dati vremena da se ovakvi zakonski tekstovi prouče”, kazao je Plenković dodavši da smo u “situaciji koja zahtijeva izvanredno djelovanje”.

12:48 Zastupnik Abecede demokracije Ivan Pernar kazao je premijeru Plenkoviću da “prosipa puno velikih riječi”, ali da su djela iza priče o Agrokoru vrlo loša.

“Je li jednak položaj svih subjekata pred zakonom, ako jedan dobavljač kao Franck može biti blokiran, a Agrokor ne? Što je s dobavljačima? Njih nitko ne štiti”, kazao ej Pernar te dodao da će on ovaj zakon zvati ‘Lex Plenković’ jer je država “u višestruko gorem stanju od Agrokora i jer država nema šanse da vrati dugove”.

“Vi tvrdite da je sve lijepo, a vodite nas u propast”, rekao je Pernar Plenkoviću.

12:30 – Pitanje za premijera imala je i Vesna Pusić. ‘Pojasnite – u prijedlogu zakona stoji da država predlaže, a sud imenuje povjerenika. Znači li to da se imenovanjem tog povejrenika koji može onda i uzimati nove kredite, znači li to da država od tog trenutka preuzima i sve financijske obveze, postaje li sad država glavni dužnik? Svoje izlaganje ste počeli rečenicom – ‘cilj zakona je zaštita poreznih obveznika. Ovo nije zaštita poreznih obveznika’, konstatirala je Pusić.

‘Ne, država ne postaje vlasnik Agrokora. Porezni obveznici neće plaćati Todorićeve dugove.’, odgovorio je Plenković.

12:20 – ‘Ponašate se kao da imate sve vrijeme ovog svijeta! Vaši ministri su morali znati što se događa. Niste prije mjesec dana posjeli sve dionike, vi to sada radite’, rekao je Plenkoviću HNS-ov Goran Beus Richemberg. Plenković mu je odgovorio kako je vlada reagirala pravodobno i sukladno ovlastima te da kako ‘zakon nije napisan preko noći’.

12:10 –  HNS-ov Milorad Batinić pitao je premijera Plenkovića o kojih se devet tvrtki uz Agrokor još radi vezano za ovaj prijedlog zakona. ‘Agrokor, INA, HEP, Zagrebački Holding, Hrvatska pošta, Hrvatske šume, HŽ Infrastruktura, Podravka, Adris, Atlantic’, odgovorio je Plenković.

12:00 –  Premijer nastavlja raspravu sa oporbenim saborskim zastupnicima u istom tonu. Željko Jovanović rekao je premijeru kako je sve ovo posljedica ‘Plenkovićevog manekenskog hoda po Ukrajini’. Premijer mu je odgovorio kako on ‘nema pojma o vanjskoj politici’, nakon čega je uzvratio SDP-ov Gordan Maras rekavši premijeru kako on ‘nema pojma o ekonomiji što je puno opasnije u ovoj situaciji’

11:50 – Situacijom je posebno iziritiran HNS-ov Ivan Vrdoljak koji se derao u parlamentu. ‘Nije, vrijeme za bahatost i aroganciju da svakog čovjeka koji vam da repliku prvih 15 sekundi potrošite na omalovažavanje, to nije dijalog’, rekao je Vrdoljak i podsjetio na nedavne izjave ministra Zdravka Marića koji je govorio kako zna što se događa u Agrokoru te  uvjeravao kako nema panike. ‘Vi danas pozivate na dijalog?! Prije mjesec dana sam se ponudio, rekao da zovete oporbu i kreditore, da je situacija kritična. Molio sam pred sabornicom. Bilo je kritično. U problemu smo se našli zbog vaše vjerodostojnosti. Vi ste se bavili arhivima. Za to vrijeme država si je naplatila 600 milijuna kuna poreznog duga. A dobavljači su blokirani’, rekao je Vrdoljak.

‘Joj, kolega Vrdoljak, bili ste u petak na sastanku, nasmiješeni, ljubazni… Nudili ste mi Supermena za povjerenika. Jeste li mi nudili Supermena’, pitao je premijer Vrdoljaka na što mu je HNS-ovac uzvratio ‘da laže kad kaže da je bio ljubazan’.

11:40 – Odgovor premijeru imao je i Siniša Hajdaš Dončić. ‘Puno ste demagoški govorili svojim briselskim riječnikom. Prvo ugrožavate pravnu sigurnost RH, drugo, zakonom pogodujete jer ovdje neće biti ni malih dobavljača ni OPG-ova, nikoga, jer će veliki skupiti većinu. Kakav scenarij A i B? Bez donošenja ovog ili sličnog zakona nema spasa Agrokoru, Konzumu – tko će dati novac ako nema pravila senioriteta? Koja financijska institucija će u posrnuli koncern uložiti novac ako se ne donese zakon koji garantira senioritet? Ali ne ovaj zakon nego da promijenite stečajni zakon’, rekao je Hajdaš Dončić.

11:30 – I ministrica gospodarstva, Martina Dalić, stala je za govornicu i branila Zakon. ‘Ovo nije paralelni stečajni zakon’, istaknula je ministrica Dalić.

Nakon njihovih izlaganja za raspravu je u Saboru zaprimljeno 35 prijava za raspravu te ukupno 31 replika na izlaganja. Sasvim je sigurno reći kako će se i današnja rasprava odužiti u nedogled.

Prvi za repliku javio se SDP-ov Gordan Maras. ‘Ja ne želim preuzimati odgovornost za loše odluke koje donosite u ime RH. Ovo je zakon o Agrokoru, ovo je zakon o Todoriću, ovo je zakon kojim ćete prikriti kako je problem nastao, želite prikriti interesenu povezanost s Agrokorom. Vaša vlada je pupčanom vrpcom povezana s Agrokorom. Ne brinete kroz ovaj zakon o dobavljačima ni o onima koji rade u Agrokoru. Imamo indicije da je i vaša i prethodna vlada čitavim nizom aktova doprinijela da situacija u Agrokoru eskalira, od zakona o faktoringu, do zakona o računovodstvu…’, rekao je Maras. Plenković ga je potom optužio za demagogiju i rekao mu kako ne shvaća o čemu se radi o zakonu.

11:00 – Hrvatski sabor je u srijedu, na početku zasjedanja, dopunio dnevni red sa šest novih točaka, među kojima i prijedlogom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, tzv. Lex Agrokorom, koji je u proceduru upućen po hitnom postupku.

Zakon je pojasnio premijer Plenković.

‘Ovo nije zakon za Ivicu Todorića, ovo je zakon kojim hrvatska država, vlada RH, a uvjeren sam i većina zastupnika štiti interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, OPG-ova, dobavljača i svih dionika koji su uključeni u proces koji se zbiva u vezi naše najveće kompanije’, rekao je pojašnjavajući zakon pred saborskim zastupnicima, premijer Andrej Plenković.

Premijer je ovaj zakon branio rekavši kako se ovime pokušavaju zaštititi sve hrvatske porezne obveznike budući da se odnosi na tvrtke od sistemskog značaja. Takvim tvrtkama se ovim zakonom pokušava dati svjež novac koji bi osigurao likvidnost za namirivanje financijskih obveza.

Zakon je, kaže premijer, plan B u slučajevima kad se izjalove dogovori dužnika s vjerovnicima.

‘Scenarij A odvija se trenutno. Vlasnik kroz proces dijaloga sa svim vjerovnicima i dobavljačima nastoji pronaći rješenje. To rješenje podrazumijeva novu likvidnost, spremnost kreditnih institucija da kompaniji daju svježi novac. On treba poslužiti za poslovanje, plaće radnika, namirenje poreznih obveza i onih prema dobavljačima. Taj scenarij podrazumijeva i proces restrukturiranja. Ukoliko bi se postigao dogovor, tada postoji mogućnost da se odvija scenarij A’, kaže Plenković.

Ako to neće biti moguće, Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu će poslužiti kao ‘scenarij B’.

‘Nama je cilj riješiti problem na odgovoran način. Nudimo ovaj scenarij kao scenarij B, koji radi svojevrsnu sigurnosnu mrežu. Nije ovo scenarij u kojem s trapeza netko ide prema podu, ali ga onda mreža zadrži. Taj kojeg ova mreža treba zadržati je hrvatska ekonomija. To je bit ovog zakona’, rekao je Plenković i pozvao zastupnike da iznesu svoje prijedloge i ideje naglasivši kako je spreman na dijalog.

Zakon prošao Odbor za zakonodavstvo

Saborski Odbor za zakonodavstvo u srijedu je većinom glasova podržao ‘lex Agrokor’, odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu – oporbeni SDP i HNS glasovali su protiv, a SDP-ovac Peđa Grbin je poručio da će donošenje zakona državi donijeti veću štetu od predvidljive koristi.

Kao ni Odbor za pravosuđe, niti Odbor za gospodarstvo nije prihvatio Grbinov prijedlog da se ‘lex Agrokor’ donese u postupku predviđenom za donošenje organskog zakona, dakle natpolovičnom većinom svih zastupnika (76 glasova).

Ovaj zakon, kao i Stečajni i neki drugi, nije organski, uzvratio je Robert Podolnjak (Most), kojeg zanima temeljem čega Grbin smatra da se radi o organskom.

SDP-ov zastupnik poziva se na ranije obrazloženje ministra pravosuđa Ante Šprlje da se zakonom ograničavaju poduzetnička prava i slobode, objasnio je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ). Po dosadašnjim odlukama Ustavnog suda, znamo da to ne bi ulazilo u kategoriju organskog, uzvraća Podolnjak.

Miljenić (SDP): Ako zakon ne ide kao organski, to će biti tema za Ustavni sud

Grbinovo viđenje ‘brani’ Orsat Miljenić (SDP), koji se ne slaže da se zakonom ne diraju temeljna ustavna prava. Ako zakon ide kao obični, to će biti tema za Ustavni sud, kaže Miljenić.

Ministar Ante Šprlje tumači da se ‘lex Agrokorom’ uređuju slučajevi kad društva, dakle tvrtke od iznimnog značenja, dovedu u pitanje funkcioniranje hrvatskog gospodarstva. Radi se o tvrtkama s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a tako velikih tvrtki u Hrvatskoj je 10 i imaju više od trećine BDP-a, rekao je Šprlje.

Predloženi zakon nije paralela Stečajnom, on regulira izvanredne situacije poremećaja tržišta, tumači ministar.

Zakon jest paralela Stečajnom, kad stupi na snagu prestat će svi stečajni i predstečajni postupci, uzvraća Grbin i upozorava kako u zakonu nema iskaza je li usklađen s pravom EU, a upravo o tome bi Odbor trebao voditi računa.

To predstavlja prepreku za donošenje zakona, poručio je Grbin.

Sastali se u HDZ-ovci

U Hrvatskom saboru, u kojem se odvija rasprava o ‘lex Agrokoru’, odnosno zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, sastao se Klub HDZ-a na kojem su i brojni članovi Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tema Kluba bio je upravo taj zakon koji je predložila Vlada, a koji bi se odnosio na velike tvrtke, konkretno one s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, koje se nađu u određenim poteškoćama. Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, odnosno izvanrednog povjerenika.

Institut prinudne uprave mogao bi trajati najviše 15 mjeseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspije kompanija bi išla u stečaj. Izvanredni bi povjerenik imao zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost i krenuti u sustavan proces restrukturiranja u cilju održivosti tvrtke i očuvanja radnih mjesta, imenovala bi ga Vlada.

DOBAVLJAČI JOŠ NEĆE NAPLAĆIVATI MJENICE: ‘Čekat ćemo do kraja tjedna, nakon toga ne jamčimo strpljenje’

O spomenutom zakonu, koji se tek treba uvrstiti u dnevni red, pozitivno se u utorak očitovao Odbor za pravosuđe, svoja mišljenja u srijedu tek trebaju dati odbori za zakonodavstvo i za gospodarstvo. Oporbeni SDP žestoko kritizira zakon, HNS najavljuje amandmane.

Izmjene Stečajnog zakona

SDP poručuje da mu je zakon u predloženom obliku neprihvatljiv, te da bi se male poljoprivrednike, pogođene krizom Agrokora, najbolje zaštitilo izmjenama Stečajnog zakona umjesto ‘lex Agrokorom’.

TODORIĆ GUBI KONTROLU NAD KOMPANIJAMA: Ostao je bez Vupika, a ubrzano gubi udjele i u Belju, Ledu, Zvijezdi…

Iz HNS-a pak ističu da njihovi stručnjaci ispituju je li Vladin prijedlog zakona ustavan, a kao “konstruktivna oporba”, najavljuju amandmane. Jedan je da vjerovnici i mali i veliki sudjeluju u savjetničkom vijeću i da ono ima veće ovlasti. Drugi je, s obzirom na apsolutnu nepovredivost privatnog vlasništva, da zakon može aktivirati isključivo vlasnik Agrokora. Treće, tražbine svih koji isporučuju robu Agrokor trebaju biti prioritetne, jer su to zaslužili održavajući taj sustav.

Povratak na Net.hr