Stranica Numbeo.com, na kojoj je moguće usporediti cijenu života i svega ostaloga u gradovima diljem svijeta s gradom u kojem živite, procijenila je da su u Dalmaciji trenutačno tri grada najskuplja za život četveročlane obitelji. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, radi se o Dubrovniku, Zadru i Splitu.

Dubrovnik je daleko najskuplji te se smjestio na visokom 24. mjestu europske liste. Nakon južnog grada dolazi Zadar sa 138. mjestom u Europi, zatim Split na 153. mjestu, Rijeka na 159. mjestu, a zatim Zagreb smješten na 172. mjestu i Osijek na 182.

Od Dubrovnika skuplji švicarski i skandinavski gradovi

Trenutačno je u Dubrovniku skuplje živjeti nego u Amsterdamu, Dublinu, Rimu, Helsinkiju, Bruxellesu, Milanu, Grazu... Čak i u svjetskoj konkurenciji Dubrovnik se nalazi među prvih 50 najskupljih gradova svijeta. U troškove, stranica Numbeo uvrštava i cijene prehrambenih proizvoda u dućanima, cijene gradskog prijevoza, izdvajanja za školovanje, cijene odjeće i obuće, kao i cijene obroka u skupljim i jeftinijim restoranima.

Procjena je da mjesečni troškovi života za četveročlanu obitelj u Dubrovniku iznose 24.964 kuna, dok za jednu osobu cifra ide do 7.077 kuna. Dubrovnik je od Osijeka, kada se izbaci cijena najma, skuplji za 82,40 posto. Kada se gledaju metropole u Europi, od Dubrovnika su za život skuplji samo gradovi u Švicarskoj - Zürich, Basel, Ženeva, Lugano, Bern, Lozana. Isto tako, skuplji su Kopenhagen, Oslo, Bergen, Reykjavík, Pariz, Nica, London, Luksemburg, Stockholm i Galway u Irskoj.

Četveročlanoj obitelji u Dubrovniku mjesečno za struju, vodu, grijanje i druge komunalije, za stan od 85 kvadrata plaća iznos od 1.627 kuna, dok vrtić košta 1.100 kuna.

Skupi život u Zadru i Splitu

U Zadru, drugom najskupljem gradu u Hrvatskoj, procijenjeno je da mjesečna cijena života četveročlane obitelji iznosi 19.284 kuna i to bez troškova najamnine stana, prenosi Slobodna Dalmacija. Za samca, procijenjeni mjesečni troškovi iznose 5.546 kuna. Kada se uspoređuje sa slavonskom "metropolom", Osijekom, Zadar je 41 posto skuplji. Riječ je o usporedbi bez najma jer je najam u Zadru u prosjeku 126,36 veći nego u Osijeku.

Na trećem mjestu po skupoći života smjestio se Split gdje se prema procjeni Numbea trošak života četveročlane obitelji penje do 16.648 kuna bez cijene najma. Samcu je potreban iznos od 4.808 kuna, bez troškova najma ili kredita. Život u Splitu je, bez cijene najma, 25 posto skuplji nego u Osijeku te je sam najam u prosjeku 71,97 posto veći nego u slavonskoj "prijestolnici".

Trošak života za četveročlanu obitelj u Rijeci iznosi 16.072 kuna bez najamnine, a mjesečni troškovi za samca iznose 4.610 kuna. U usporedbi s Osijekom, Rijeka je 20,97 posto skuplja. Procijenjeni mjesečni trošak za četveročlanu obitelj u Zagrebu, bez stanarine, iznosi 15.144 kuna, dok je za samca vrijedi iznos od 4.427 kuna.

Hrvatska metropola skuplja je od Osijeka za 11,83 posto, a sam najam u Zagrebu skuplji je nego u Osijeku za 75,17 posto, piše Slobodna Dalmacija.