'Zar će nam i to malo novca od boca izbiti iz džepa?'

'Bit će strašno ako nama, sirotinji, onemoguće zaradu koje kune na ovaj način.

16.1.2012.
12:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od uvođenja naknade od 50 lipa za ambalažu, skupljanje plastičnih boca, ako je potrebno i iz tuđih kanti za otpad, postao je, nažalost, za dio građana jedini način krpanja skromnog kućnog budžeta.

Upravo je zato Mirele Holynajava da će se naknada smanjiti na 30 lipa, odnosno prema riječima ministrice koji su dane provodili tražeći plastične boce te tako pokušavali preživjeti.

"Nekad imam više, nekad manje uspjeha, no dobro znam gdje trebam i kada otići. Ljeti je bolje, više se pije i plastičnih boca ima na svakom koraku. Zimi se nešto teže snalazim, ali još uvijek sam zadovoljan jer recimo, prikupim deset boca i mogu kupiti litru mlijeka. Ako nam sad smanje naknadu, trebat ću ih prikupiti 17", priča za Glas Slavonije 55-godišnji Branko M., korisnik socijalne pomoći, koji kaže da mnogi njegovi, kako ih zove, ulični prijatelji misle jednako.

Mjesečno 'zarade' i 1.000 kuna

Naime, onaj tko ima dobar "ulov", priča nadalje, može tijekom mjeseca namaknuti i do tisuću kuna, što je veliko olakšanje za kućni proračun. Potraga za bocama sad će biti mnogo veća, a i nastojanje da se dnevno pomoću naknade osigura bar osnovno, kruh i mlijeko, bit će mnogo mukotrpnije.

Iako se nekima, dodaje, može učiniti kako je riječ o zanemarivom novcu, prikupljanje plastičnih boca nekome znači puno. Međutim, svi će oni, čini se, ipak trebati dati sto posto više učinka jer, prema najavama, naknada za plastične boce smanjit će se za, siromašnima velikih, 20 lipa.

O onoj najcrnjoj prognozi da će se naknade za plastičnu ambalažu potpuno ukinuti, Branko M. gleda s nevjericom.

Bit će strašno ako nama, sirotinji, onemoguće zaradu koje kune na ovaj način. Osim toga, mi smo čistili grad od boca i na neki ga način održavali čistim", prokomentirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministrica se predomislila

Nakon što je u petak u Krapini najavila mogućnost potpunog ukidanja naknade za PET ambalažu, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u nedjelju je za Radio 101 izjavila da je sustav naknade "nakaradan", no i da neće biti potpuno ukinut.

"To je prouzročilo gubitke u Fondu od 700 milijuna kuna. Ipak, do potpunog ukidanja naknade neće doći, nego će vjerojatno njen iznos biti smanjen s 50 na 30 lipa", rekla je ministrica Holy.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali