BUDITE SPREMNI

ZAPADNA EUROPA SE PRIPREMA ZA EKSTREMNE VRUĆINE, A ŠTO ČEKA NAS? Olakšanja nećemo imati ni noću

Hrvatska se opet zagrijava nakon gotovo jesenskog ugođaja, no ipak neće biti toliko vruće kao prošlog tjedna

Drugi vikend kolovoza donosi u većinu zemlje sunčano i pravo ljetno vrijeme. No, za razliku od prošlog gdje smo bili na vrhuncu toplinskog vala, vrućine će ovu subotu i nedjelju biti ipak malo podnošljivije. Uz to, računajte da gotovo svakodnevno negdje može pljusnuti, najavljuje metereologinja RTL-a Željka Pogačić.

Ističe kako se zapadna Europa priprema za ekstremne vrućine i toplinski val, pa je tako britanski Met office objavio upozorenje da bi temperature mogle idućih dana prelaziti i 37 stupnjeva Celzija, a iako se i Hrvatska zagrijava nakon gotovo jesenskog ugođaja, kod nas će ipak biti nešto podnošljivije.

Kopno

U petak ćemo se na kopnu već približiti trideseticama, ali će u subotu gotovo posvuda biti između 30 i 32 °C, što je oko prosjeka za ovaj dio ljeta. Više od 34 °C postići će unutrašnjost Dalmacije. U središnjim i zapadnim predjelima će veći dio dana biti sunčano. Do istočnih predjela zemlje će u danima vikenda stizati vlažniji zrak pa računajte na lokalne, većinom kratkotrajne popodnevne pljuskove. Vjerojatnost za jači razvoj oblaka postoji lokalno i u gorju, a u nedjelju u unutrašnjosti Dalmacije gdje bi vlažan zrak mogao naći dobre uvjete za uzdizanje i stvaranje grudastih kišnih oblaka.

Sve u svemu, kiša neće biti niti obilna ni trajna i neće odviše kvariti dojam sunčanog vremena. Noću se temperatura u većini kopnenih predjela, izuzev jasno gorja, neće spuštati ispod 19 °C što će biti zapravo na granici ugode za dobar san. Ako krećete na put u ranim jutarnjim satima, računajte da bi u gorskom predjelima i u kotlinama moglo biti nakratko smanjene vidljivosti zbog magle ili sumaglice.

More

Bura će dominirati vremenom sjevernog i srednjeg Jadrana danas i veći dio subote. Puhat će umjerenom snagom, lagano će miješati more i tamo će gotovo sasvim rastjerati oblake. Oblaci će se najupornije vraćati na krajnji jug zemlje gdje je moguć još poneki lokalni pljusak, osobito na širem dubrovačkom i konavoskom području. U nedjelju bi se poneki oblak iz gorja mogao spustiti i do obale sjevernog Jadrana.

Na otvorenome moru i južnodalmatinskim otocima i sutra će puhati maestral, a u nedjelju popodne na većini obale. Nakon nekoliko ugodnijih, za vikend opet neugodno tople, čak i tropske noći u kojima će se temperatura tek pred jutro spustiti na 23 ili 24 °C što će znatnije ometati san i dobar odmor. Dnevni maksimalci ići će nerijetko iznad 33 °C, u hladu.

 

 

Povratak na Net.hr