Sve trazenija zanimanja uz koja ce pronalazak posla biti 'macji kasalj'

shimmer fallback

U nedostatku posla nezaposleni pribjegavaju prekvalifikacijama za razlicita zanimanja ne znajuci pritom kakve ce im stvarno biti sanse na trzistu rada.

11.12.2014.
6:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski zavod za zaposljavanje ucestalo nudi programe obrazovanja za odrasle, ali rijec je o uobicajenim prekvalifikacijama za koje smatraju da postoji interes kod poslodavaca.

U posljednje vrijeme javlja se, medutim, potreba za potpuno novim zanimanjima kojih uopce nema u formalnom obrazovnom sustavu. Dosjetili su se toga i u udruzi “Zdravi grad” koja je tijekom ove godine zapocela eksperimentalnu provedbu sest nastavnih programa osposobljavanja i usavrsavanja razvijenih u sklopu projekta “Green and White Skills for new jobs”, sufinanciran od Europske unije u vrijednosti od 180 tisuca eura. Rijec je, inace, o tzv. zelenim i bijelim poslovima za kojima, navodno, vlada velika potraznja, pise Slobodna Dalmacija.

''Programi su razvijeni prema preporukama Europske komisije, a obuhvacaju dva brzorastuca sektora - sektor zelene ekonomije koji promovira ekolosku odrzivost i ucinkovitost resursa, te zdravstveni sektor i pruzanje socijalnih usluga (bijeli poslovi). U okviru “zelenih” poslova osmislili smo tako tri programa - kuhar specijalist makrobioticke kuhinje, kuhar za zdravu prehranu, ekomaslinar, dok su “bijeli” poslovi njegovatelj osoba s invaliditetom, socio-kulturni posrednik, te obiteljski pomocnik.

Tijekom ove godine nasa udruga je provela eksperimentalnu edukaciju za sve navedene programe u kojoj je sudjelovalo vise od 80 nezaposlenih osoba, a najveci ih je broj dosao preko splitskog HZZ-a. Svima smo podijelili odgovarajuce certifikate'', objasnjava Andrea Russo, predsjednica udruge “Zdravi grad”.

Najveci interes

Najveci je interes, prema njezinim rijecima, vladao za njegovatelje i ekomaslinare. Dok je spomenuta eksperimentalna edukacija bila potpuno besplatna za sve polaznike jer je financirana iz europskih fondova, sluzbeno obrazovanje za spomenutih sest zanimanja koje ce kandidatima biti upisano i u radne knjizice morat ce se platiti. “Zdravi grad” ceka, naime, i sluzbeno odobrenje Agencije za strukovno obrazovanje, nakon cega ce, vjerojatno od pocetka iduce godine, zapoceti edukacije kroz ustanovu za obrazovanje odraslih “Stella Polaris”, osnovanu od strane ove udruge.

''Onaj tko plati, bit ce zainteresiran da obrazovanje i zavrsi, a potom i pronade posao. Za svaki od navedenih sest programa predvideno je najmanje 150 sati prakse i obuke'', kazala je Andrea Russo koja, medutim, nije znala reci kolika ce biti cijena spomenutih prekvalifikacija.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču