NAKON 25 GODINA

ZAKON JE NAPOKON NAPISAN: Naknadu do 3800 kuna dobit će 9000 civilnih žrtava iz Domovinskog rata

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je da je ovaj zakon dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinskog rata

Dugoočekivani Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata napokon je napisan – njegov nacrt prijedloga upravo je u javnoj raspravi, a Sabor bi ga trebao donijeti do kraja godine, piše u subotu Večernji list.

Prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata dosad su bila regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, no unatoč brojnim izmjenama, njime nisu bili obuhvaćeni svi civilni stradalnici niti su prava bila prilagođena potrebama te populacije. Stoga će ovim jedinstvenim zakonom na jednome mjestu biti regulirana njihova prava.

Prema novom zakonu, priznavanje statusa civilnog invalida rata moći će se tražiti na osnovi oštećenja organizma nastalog zbog bolesti povezane s Domovinskom ratom, bit će omogućeno korištenje obiteljske invalidnine članovima obitelji koji to dosad nisu mogli zbog mirovine, radnog odnosa, registriranog obrta ili dobne granice, a članovi obitelji nestalih civila u Domovinskom ratu koji još nisu proglašeni umrlima moći će ostvariti prava i prije proglašenja nestale osobe umrlom.

Svi oni na koje se ovaj zakon odnosi mogu ostvariti novčanu naknadu od 114 do 3824 kune.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je da je ovaj zakon dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinskog rata. “Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima pružit ćemo i civilnim stradalnicima”, kazao je Medved, donosi Večernji list.

Novost je i uspostava evidencije civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

“Riječ je o evidenciji korisnika prava kojih u ovom trenutku imamo oko 1850. S obzirom na to da su sada otvoreni rokovi, očekujemo veći broj”, kaže glavni tajnik Ministarstva Ivica Akmadža dodajući da je nezahvalno govoriti o ukupnom broju civilnih žrtava rata dok im se ne utvrdi status. Neslužbeno, u javnosti se nagađa s brojkom i do 9000 ljudi, novih korisnika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr