PRVO IM ZABRANILI RADITI, A SADA OSTAJU BEZ POTPORA? / Ugostiteljima nije baš sjela Plenkovićeva ideja da zagorča život antivakserima: 'Ostala sam šokirana. Mislim, što reći na ovo...'

Žakline Troskot tvrdi da državne potpore moraju biti iste za sve i da je izgubljeno povjerenje zbog nelogičnih mjera

2.7.2021.
7:15

Dio ugostitelja konsterniran je najavom da će potpore za očuvanje radnih mjesta biti ukinute onima koji se ne cijepe. S druge strane, upravo su ugostiteljstvo i turizam najgore prošli u koronakrizi. Ako se najave ostvare, bio bi to novi udarac na ugostitelje.

'OVO JE NA KORAK DO FAŠIZMA' / Poduzetnici pobjesnili zbog Plenkovićeve najave ukidanja potpora necijepljenima: 'To ne smije proći!'

"Ostala sam šokirana. Mislim, što reći? Kao što je rekao i gospodin Ostojić, mislim da to jednostavno nije provedivo. Koliko ja znam, cijepljenje nije obavezno, EU je proveo rezoluciju u prvom mjesecu da se ne smije diskriminirati nitko tko nije cijepljen. Ne mogu vjerovati da ugostitelji snose cijelu ovu pandemiju… Do jučer nismo imali cjepiva. Molili smo da imamo prioritet pri cijepljenju. Slali smo Ministarstvu turizma nekoliko puta, nismo bili pozvani. Zahvaljujući tek Turističkoj zajednici Zagreba, zagrebački ugostitelji su se uspjeli procijepiti", rekla je u RTL Direktu predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba Žakline Troskot.

Važne i apsurdne mjere

Ministar rada, Josip Aladrović, je, doduše, rekao da to nije prisila, ali nisu ni potpore. Troskot tvrdi da bi najradije da ne moraju ovisiti o potporama, već o vlastitom radu, no dodaje da su mjere donesene "zato što je netko nekome zabranio da radi."

Istaknula je kako ugostitelji motiviraju, a ne prisiljavaju svoje zaposlenike da se cijepe. Dodala je kako žele samo da pandemija brzo prođe.

"Ali, tu je napravljen jedan jaz, nepovjerenje, nepovjerenje prema Stožeru, nepovjerenje prema cijeloj ovoj pandemiji i sad je taj jaz tu. Sad, umjesto da tu idemo graditi mostove, mi rušimo još i dalje. Naravno, mi aludiramo, savjetujemo, i ja i u mojoj firmi smo se cijepili, ali ne možete uvjetovati nekome ako nije obaveza", rekla je Troskot i opisala koliko su mjere istovremeno važne i apsurdne.

"Uh, bitne su. Onda možemo ukinuti ugostiteljstvo. Naravno da su bitne. Evo jedan apsurd, cijepimo se, pa ćemo moći normalno raditi. Imali smo situacije gdje smo radili testne svečanosti. E, sad imamo situaciju da imamo covid putovnicu, a svejedno noćni klubovi ne mogu raditi niti s covid putovnicom. Tu se stvara nepovjerenje. Zašto oni ne mogu raditi, ako mogu raditi neki drugi s covid putovnicom? Znači, netko ne vjeruje njima, e, onda niti oni ne vjeruju njima… Ova prisila to sigurno neće riješiti", rekla je Troskot.

Nije sve u novcu, već u povjerenju

Istaknula je kako su grčke vlasti za cijepljenje davale 150 eura, u Srbiji su podijeljeni kuponi za šoping-centre, ali nije sve u novcu. Prema njenim riječima, povjerenje je ključno, a ono je u ovoj situaciji izgubljeno. Naglasila je da mjere moraju biti dosljedne za sve.

"Mislim da jedno 30 do 40 posto ugostitelja ovisi o tome. Noćni klubovi, kafići koji nemaju terasu… Nemamo samo ugostiteljske objekte u velikim gradovima. Imamo ih i u malim mjestima, u Glini, u Slavonskom Brodu. Njima nije ugostiteljstvo vezano uz sezonu. Njima je sada loše. Oni nemaju kako se izvući nego s mjerama", zaključuje Troskot.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali