Počinje lov na stipendije od 3.500 kuna mjesečno!

Zaklada Luka objavila je na svojim web stranicama http://www.zaklada-luka.hr prvi natječaj ove zaklade za godišnje stipendije u iznosu od 3.500 kuna mjesečno, odnosno 42.000 kuna godišnje.

Za natječaj se mogu prijaviti ženske osobe između 17 i 35 godina koje pohađaju ili bi željele pohađati redovni preddiplomski ili diplomski program nekog od visokih učilišta ili sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Tijekom selekcije razmatrat će se kandidatkinje kojima je stipendija potrebna zbog lošijeg imovinskog statusa, a jedan od kriterija bit će i njihova motiviranost za studij te namjera stavljanja stečenih znanja u funkciju poboljšanja šire društvene zajednice.

Natječaj traje od 20. listopada do 20. studenoga

Zaklada Luka osnovana je s primarnim ciljem pomaganja izvrsnih mladih osoba u stjecanju obrazovanja koje će im omogućiti utjecaj na kvalitetniji razvoj društva u cjelini. Svoje djelovanje započinje programom čiji je cilj pružanje financijske potpore ženskim osobama slabijeg imovinskog stanja u stjecanju najboljeg mogućeg obrazovanja.

Raspisani natječaj, koji će biti otvoren od 20. listopada do 20. studenogaa, tek je prvi u nizu programa koje osnivači Zaklade Luka – Ivana Šoljan i Ivica Mudrinić, te članovi Vijeća zaklade – Vesna Pusić, Merita Arslani, Goran Radman, Tin Dolički i Mario Žižek namjeravaju provoditi sljedećih godina.

Žene na rukovodećim pozicijama još uvijek rijetkost

Osnivačica zaklade Ivana Šoljan u povodu raspisivanja prvog natječaja za stipendije rekla je:

”Iako su prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj žene uglavnom obrazovanije od muškaraca, njihov udio u poduzetništvu i na rukovodećim pozicijama u tvrtkama još uvijek je zanemariv – u upravama ih je manje od 20 posto, a vlasnice su tek 30 posto tvrtki. I u društvenim zanimanjima, politici, znanstvenim institucijama, u pravnoj ili medicinskoj struci, žene se za početno pozicioniranje, kao i za napredovanje, moraju dokazivati više od muških kolega.”

Osnivač Ivica Mudrinić dodao je:

”Upravo zato Zaklada Luka pruža financijske i mentorske potpore ženskim osobama lošijeg imovinskog statusa koje imaju ambiciju ne samo za studiranje, nego i za sudjelovanje u pozitivnim promjenama u društvu.”

Ova je stipendija, namijenjena ženskim osobama, jedinstvena ne samo po visokom godišnjem iznosu potpore, nego prije svega po sustavu mentorstva koji će osigurati svim stipendisticama. Kandidatkinje koje dobiju stipendiju imat će na raspolaganju mentora ili mentoricu koji će im tijekom studija pružati stručnu pomoć i potporu, temeljem dugogodišnjeg vlastitog iskustva. Mentori Zaklade Luka su ugledne, uspješne poduzetnice i poduzetnici, profesorice i profesori, odvjetnice i odvjetnici, te znanstvenice i znanstvenici, koji će raditi sa studenticama ovisno o njihovom interesu i budućoj profesiji.

Što trebate ispuniti?

Od kandidatkinja se, uz preslike ocjena, očekuje popunjavanje online formulara te pisanje motivacijskog pisma, u kojem prikazuju zašto baš one zaslužuju i trebaju stipendiju Zaklade Luka, odnosno na koji će način pokušati staviti svoje obrazovanje u neku društveno korisnu funkciju.

Stipendije ove zaklade bit će predstavljene i na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja koji se održava 15. listopada u Zagrebu i 17. listopada u Rijeci, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja. Više informacija o stipendijama uz mentorstvo te Zakladi Luka potražite na www.zaklada-luka.hr.

Povratak na Net.hr