Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta i jedna od kandidatkinja za čelno mjesto Vrhovnog suda, Zlata Đurđević, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekla je da smatra da je "Vrhovni sud izgubio ovlast ujednačavanja sudske prakse u kaznenim predmetima i u tom je pogledu dekonstitucionaliziran, zbog osnivanja Visokog kaznenog suda".

Također, smatra da se to jednim dijelom potvrđuje u izvješću trenutnog predsjednika VS-a u kojem se traže izmjene Zakona o kaznenom postupku i u kojem se traži izvanredni pravni lijek za Vrhovni sud.

Đurđević je otkrila da je dio njezina programa reorganizacija sudstva s ciljem jačanja Vrhovnog suda. "Mislim da Vrhovni sud treba biti sud koji treba jačati, a ne slabiti", rekla je.

'Politika je nanijela puno štete hrvatskom sudstvu'

Osvrnula se i na izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj. "Moje je mišljenje kada nastupi zastara ne možete izručivati našeg državljanina u drugu državu da se tamo vodi postupak", rekla je te dodala da se njeno stajalište odnosi isključivo na zastaru. "Za teška kaznena djela ne možemo izručivati svoje državljane, a za minorna kaznena djela možemo ih izručivati drugim državama", rekla je.

Đurđević smatra izjavu da ju je predsjednik Milanović provukao kroz blato vrlo nespretnom. "Za sve koji smo se javili na natječaj netko je rekao ne. Politika je jako puno štete nanijela hrvatskom sudstvu. Radi se isključivo po kriterijima podobnosti. Još nismo naučili da sudstvo mora biti neovisno", rekla je.

Sutkinja Vrhovnog kaznenog suda i kandidatkinja za čelnicu Vrhovnog suda, Lana Peto Kujundžić, je rekla da trenutna situacija na kraju ispada smiješnom. "Smiješno je i možda žalosno kada imamo prijepore oko toga kako ćemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, jedan autoritet, jednu osobu koja bi trebala ustvari zračiti nečim da pokazuje građanima kako je pravo i pravda za sve građane ista", rekla je.

Savić: 'Manji je dio sudaca koji su korumpirani'

"To me ponukalo da se osjećam loše kao sudac, da se osjećam loše nakon 35 godina sudačkog staža, da ne mogu s nekom radošću gledati Vrhovni sud i očekivati da ti mudraci koji sjede na Vrhovnom sudu, jer ja sam uvijek zamišljala da na Vrhovnom sudu sjede mudraci koji znaju donositi odluke, ali ne o činjenicama, za razliku od profesorice ne mislim da to trebaju raditi i odlučivati da li će netko ostati u istražnom zatvoru ili neće ostati u istražnom zatvoru, i da li je to netko to napravio s lijevom ili desnom rukom, nego da odlučuju o pravu", rekla je Peto Kujundžić.

Odvjetnik Šime Savić, također kandidat za čelnika Vrhovnog suda smatra da nema korupcije u hrvatskom sudstvu te da većina sudaca radi pošteno, savjesno i predano. "Manji je dio sudaca koji su korumpirani i taj kukolj treba odstraniti iz sudstva. Ali mislim da je glavni problem koji muči građane stvarno pravo, vlasništvo, zemljišne knjige, obvezno pravo, ugovori, odštete, ovrhe jer su ti predmeti 80% na sudu. Glavni problem sudovanja je parnica", rekao je Savić.

Đurđević: 'Niste mi rekli istinu tko će biti u emisiji'

Na samom kraju emisije došlo je do nesuglasice između Đurđević i voditelja Mislava Togonala. "Ja se u emisiji osjećam kao na optuženičkoj klupi. Pitala sam vas tko će biti u emisiji, niste mi rekli istinu. Vi ste kao novinar trebali voditi računa o svojoj etici i govoriti istinu. Trebali ste voditi emisiju nepristrano i u skladu s etikom. Vaša prva zapovijed kao novinaru je da govorite istinu", rekla je Đurđević.

Upitana tko joj je zasmetao u emisiji, Đurđević je odgovorila Togonalu: "Vi, s neistinom koju ste rekli".