POBUNA GRAĐANA

LJUTITI ZAGREPČANI: Grad izdao lokacijsku dozvolu za crkvu veličine Esplanade u kvartovskom parku!

Usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te brojnih građana Zagreba, ipak je izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici. Dozvola, zasad nepravomoćna, izdana je u najkraćem mogućem roku.

Tim je povodom Inicijativa građana Trnjanske Savice “Čuvamo naš park” poslala priopćenje javnosti, u kojem navode kronologiju ovog problema te izražavaju sumnju u dobre namjere gradske vlasti.

‘Vrh perforiran radi bolje čujnosti zvona’

“Za one koji nisu vidjeli projekt ili nisu vješti u čitanju nacrta, površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora s unutarnjim trgom otprilike je jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu! Ovdje ne govorimo o skromnoj građevini već o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje crkvu s 420 sjedećih mjesta, župni ured, dvije dvorane, ured Caritasa, stanove za župnika, vikara i domaćicu, naravno sa svim potrebnim servisnim prostorima – garaže, spremišta, sanitarije, stubišta i već puno puta spominjani zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh ‘perforiran radi bolje čujnosti zvona’ (projektna dokumentacija)”, ističu oni.

prosvjed savica crkva

“Bandićevoj administraciji bila su potrebna samo dva dana da odgovori na dvjestotinjak zaprimljenih prigovora, koji su, dakako, svi redom odbačeni. Odbijeni su uz štura ili nikakva obrazloženja, što daje naslutiti da ih nitko nije ozbiljno razmotrio. Napominjemo da se ne radi o tipskom, općenitom prigovoru na predloženu lokaciju crkve već o ozbiljnim prigovorima na proceduru, kao i na sam projekt, koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti, dakle ljudi od struke”, navode u priopćenju.

‘NEKA BANDIĆ POKLONI SVOJU PARCELU ZA CRKVU’: I SDP za ostanak parka na zagrebačkoj Savici

Bandić se odbio sastati s građanima

Naglašavaju da je procedura za lokacijsku dozvolu pokrenuta u vrijeme godišnjih odmora, “kada su susjedi, odnosno stranke u postupku dobrim dijelom odsutni ili barem manje budni. Poziv na uvid za oko 280 susjeda koji imaju pravo prigovora obješen je na stablo, određen je tek jedan jedini termin za sve, a dokumentacija koju se Grad obvezao dostaviti uručena je nepotpuna”. Pitaju se zašto se gradonačelnik Milan Bandić toliko zauzeo za izgradnju crkve baš u parku, iako u neposrednoj blizini postoje druge, prikladnije lokacije za gradnju?

prosvjed savica crkva

“Zašto, kada je i veliki broj vjernika sa Savice protiv uništenja dijela parka i nema ništa protiv neke druge adekvatne lokacije?. Zašto, kada brojni stručnjaci (arhitekti, urbanisti i krajobrazni arhitekti) i strukovne udruge kažu da je to pogrešno mjesto za bilo kakvu građevinu? Zašto, kada je Vijeće gradske četvrti također protiv izgradnje u parku? Zašto je gradonačelnik odbio razgovarati s vodstvom inicijative ‘Čuvamo naš park’ kako bi se pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo sve zainteresirane strane?

BANDIĆEVO UREĐIVANJE GRADA: ‘Pojedimo prvo grah pa ćemo onda otvoriti bazen’

Demonstracija moći

Kome je to onda u interesu? Što se skriva iza takvih nepopularnih, neargumentiranih i nejasnih poteza? Vjerujemo da gradonačelnik Bandić ima odgovore na sva ova pitanja. Brzina kojom je izdana lokacijska dozvola govori kako se prvi čovjek grada nije odlučio na dijalog i traženje najboljeg rješenja za sve, nego na grubu i brutalnu demonstraciju moći.

Poruka je jasna – bez obzira na sve prigovore, lokacijska dozvola bit će izdana jer je tako davno odlučeno. Mišljenje stanovnika Savice, struke, sumnje u zakonitost postupaka i procedura, sve je to nebitno ako nije po volji čovjeka koji već godinama vlada Zagrebom kao svojim feudom”, zaključuju iz ove inicijative.

Povratak na Net.hr