Play ponuda

ZAGREPČANI, OPREZ! / Tlo oko sljemenske žičare 20 godina upijalo živu i otrovne tvari. Koliko je ugroženo zdravlje građana?

Image

Velik broj cijevi bio je slomljen, dok je živa koja je iz njih isparavala, u opasnost dovodila radnike, kiša ju je ispirala u obližnje tlo, što je kontaminiralo i podzemne vode

23.12.2020.
16:38
Play ponuda

Prolaznici koji se kreću u blizini sljemenske žičare definitivno imaju razloga za strah jer je njihovo zdravlje ugroženo. Naime, u proteklih 20 godina tamo se nalaze teški metali kao što je živa, koji su nekontrolirano otjecali u podzemne vode i tlo.

Premda je zapušteno reciklažno dvorište (RD) Tunel pokraj žičare uklonjeno po hitnoj proceduri, lokacija nije propisno sanirana, a ni ograđena, piše Zagreb.info. Zagrebačka čistoća je, premještanjem Tunela, izbjegla neugodnu situaciju da zapušteno dvorište zasjeni svečano otvaranje megalomanskog Bandićevog projekta žičare, međutim, sustavni problem nije ispravljen.

Kako piše Zagreb.info, "glancanje" vanjštine ne može sakriti nepropisno skladištenje lako lomljivih fluorescentnih rasvjetnih tijela koja u sebi imaju živu. Taj otpad odvoz je čekao na neadekvatnoj polici pomiješan s drugim otpadom. Velik broj cijevi bio je slomljen, dok je živa koja je iz njih isparavala, u opasnost dovodila radnike, kiša ju je ispirala u obližnje tlo. Tako je tlo kontaminirano kao i podzemne vode. Naime, RD Tunel nikada nije imao geološke membrane kao ni filtere koji bi spriječili otjecanje raznih otrovnih tvari u tlo.

Image
STRUČNJACI SABLAŽNJENI MEGALOMANSKOM ŽIČAROM: /

'Monstruozno, primjer razaranja, a najgore tek slijedi'

Image
STRUČNJACI SABLAŽNJENI MEGALOMANSKOM ŽIČAROM: /

'Monstruozno, primjer razaranja, a najgore tek slijedi'

Pri izgradnji žičare propuštena prilika za modernizaciju Tunela

Integrirana modernizacija reciklažnog dvorišta Tunel propuštena je prilikom izgradnje žičare, odnosno propušteno je proširenje dvorišta i dovođenje u sklad sa svim pozitivnim propisima koji se odnose na zaštitu ljudskog zdravlja i okolišta. Premještanje reciklažnog dvorišta bila je odluka koja je pala umjesto modernizacije pa je RD Tunel premješten na novo mobilno reciklažno dvorište Podsljeme. Ono se nalazi iza crkve u Šestinama.

shimmer fallback
shimmer fallback

Poslije hitnog uklanjanja RD Tunel duboka dekontaminacija tla nije provedena, a ta neograđena lokacija postala je dostupna svima, piše Zagreb.info. Kontejneri i krupni otpad odvezeni su kamionima te je sve vidljivo zapravo odvezeno, ali ostala nevidljiva prijetnja. Naravno, riječ je o kontaminiranom tlu koje može ostaviti teške posljedice na organizam čovjeka. Takvo tlo predstavlja opasnost za radnike u hortikulturi koji će tu lokaciju uređivati zbog skorašnjeg otvorenja donje postaje žičare. K tome, to je trajno opasno za djecu i vlasnike kućnih ljubimaca jer je nedovoljno preko otrovnog tla staviti tanki travnati tepih.

Portal Zagreb.info navodi da je izostanak sanacije terena dokaz nekompetentnosti odgovornih komunalnih službi koje su "sanaciju" provodile.

Potrebno sustavno rješavanje problema

Živa iz fluorescentnih rasvjetnih tijela opasno narušava zdravlje, što je dobar razlog da se problem odlaganja cijevi riješi, ali sustavno. Trenutačno je taj problem najviše izražen u reciklažnim dvorištima u metropoli koja bi trebala štititi građane, zaposlenike i okoliš s naprednim postupanjem.

To bi bio primjer dobre prakse. Hitna uklanjanja, nepravilno skladištenje i ostavljanje zemljišta nesaniranima sigurno nije dobra praksa, piše Zagreb.info.

Play ponuda
Play ponuda