VIDEO: Pogledajte kako se slavi sloboda generala

Građani diljem zemlje slave oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču, pripremaju se slavlja, a neke su škole navodno pustile učenike s nastave. Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića više od tisuću okupljenih je gledalo čitanje presude.

Tijek događaja pratite na Danas.hr-u:

11.20 Večernjak prenosi da je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm rekao je kako generali u Zagreb dolaze iza 15 sati te je pozvao građane da ih dočekaju na Trgu bana Jelačića.

11.05 Iz zadarske gradske uprave su obavijestili da će večeras organizirati proslavu na Narodnom trgu. Svi ugostiteljski objekti imat će neograničeno radno vrijeme. U Gradsku vijećnicu vraćena je slika generala Gotovine, počasnog građanina Grada Zadra koja je skinuta za vrijeme gradonačelnice Ane Lovrin.

U Zadru se na Narodnom trgu pleše i pjeva, učenici su izašli s nastave.

U Pakoštanama, rodnom mjestu Gotovine, također se sprema slavlje.

10.54 U Splitu je većina učenika srednjih i osnovnih škola puštena s nastave nakon vijesti o oslobađajućoj presudi. Spontano su se počeli skupljati u centru grada.

Pogledajte slavlje i u Dubrovniku.

10.40 Zagrebačka katedrala prepuna je građana i branitelja.

10.20 Neki od okupljenih s Trga su se uputili prema Zagrebačkoj katedrali.

10.13 “Srce mi je puknulo, potekla mi je suza. Konačno je pobijedila istina. Sud se bavio argumentima, ne politikom. Ovo je velika stvar za sve nas”, kazao je general Ivan Čermak komentirajući presudu.

“Obavezno ću dočekati generale, pa makar me vozili u kolicima”, kazao je Čermak, koji se povjerio da ima temperaturu i da zato nije gostovao u emisijama.

10.00 Na Trgu se ori Thompsonova pjesma Čavoglave. Okupljeni su još na Trgu i ne razilaze se.

9.48 Večernji list donosi izjavu Danijela Markača, sina generala Markača. “Očekujem da će otac već večeras biti s nama doma i da ću ga što prije zagrliti”, rekao je ispunjen emocijama i sav u suzama.

9.45 Okupljeni na Trgu izmolili su Očenaš, sad pjevaju Zovi samo zovi.

9.38 Okupljeni na Trgu se grle i slave: sudac je naložio da se generale odmah pusti na slobodu. Pjevaju se Thompsonove pjesme, okupljeni na Trgu podižu prste u znak pobjede. Neki su zasuzili.

9.36 Okupljeni na Trgu su presretni, skaču i grle se na riječi suca da generale oslobađa po određenim točkama optužnice.

9.34 Novo oduševljenje zbog zaključka da žalbeno vijeće ni za generala Markača nije našlo dokazanim sve što je raspravno vijeće zaključilo.

9.30 Sudac je objasnio da je žalbeno vijeće utvrdilo da je Gotovina poduzeo sve potrebne mjere u vezi s počinjenim zločinima, te da utvrđuju da nije postojao propust u smisliu kaznene odgovornosti. Okupljeni na Trgu su oduševljeni, opet se čuje skandiranje ‘Ante, Ante’.

Sudac je rekao da žalbeno vijeće neće izreći osuđujuću presudu po vidu alternativnih oblika odgovornosti. Novi pljesak.

9.26 Na riječi suca kako se legitmini napadi na gradove i odlazak civila koji je uslijedio ne mogu podvesti pod deportaciju, Trgom se prolomio još jedan pljesak.

9.21 Najjače ovacije dosad na riječi suca da žalbeno vijeće poništava zaključak da je postojao udruženi zločinački pothvat. No, na licima okupljenih još uvijek se vidi napetost.

9.18 Sudac je pročitao da žalbeno vijeće smatra da četiri grada Benkovac, Knin, Gračac i Obrovac nisu bila izložena prekomjernom granatiranju, zbog čega se trgom opet prolomio pljesak.

9.14 Okupljeni pljeskom pozdravljaju izjave suca Theodora Merona, koje zasad idu u prilog generalima.

9.09 Pljesak i oduševljenje na Trgu na izjave suca da ne mogu podržati stav da je postojao udruženi zločinački pothvat, te da su generali izložili gradove prekomjernom granatiranju. Okupljeni skandiraju ‘Ante, Ante’

9.05 Trgom su se prolomili zvižduci, na riječi suca koji opisuje za što je Gotovina proglašen krivim.

9.02 Počeo je prijenos izricanja presude.

8.50 Na Trgu se mogu vidjeti brojne zastave gardijskih brigada, ali i mnoštvo hrvatskih zastava. Na velikom ekranu gledaju se javljanja s hrvatskih televizija, a saznaje se da ne bi trebalo biti političkih govora nakon čitanja presude.

8.40 Broj okupljenih je prešao tisuću. “Jednistveni smo, to smo pokazali jučer – okupili se u molitvi i kroz vjeru pokazali da smo uz naše generale”, kazao je Josip Klem, predsjednik Udruge specijalaca RH, dodavši da bez obzira što se dogodilo u Haagu, “mi znamo da su naši generali nevini”. Kazao je i da mu je žao što nema političara, koji su trebali biti uz svoj narod.

8:20 Oko 300-tinjak ljudi već je na glavnom gradskom trgu. S razglasa se čuje glazba, a okupljeni se većinom nadaju oslobađajućoj presudi. Dio naših sugovornika, međutim, misli da je teško procijeniti što će odlučiti sudsko vijeće.

U četvrtak navečer su građani Zagreba iskazali podršku generalima sudjelovanjem u mimohodu i molitvi. U prepunoj zagrebačkoj katedrali održana je misa, a potom je započelo cjelonoćno molitveno bdijenje, koje je organiziralo 120 braniteljskih udruga. Osim u Zagrebu, molitve i mise održane su u mnogim drugim gradovima.

Povratak na Net.hr