ZAGREBAČKOM BOLNIČARU MOHAMEDU KOLEGE PRIJETILE NA POSLU: / 'Smrdljivi Arape, istrijebit ćemo vas sve'

Gnjusne poruke bile su popraćene i crtežima pa su na jednom listu bila nacrtana vješala, na drugom nož s porukom ispod crteža na kojoj je pisalo: 'Biraj'

23.10.2020.
14:02
Patrik Macek/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Medicinskom tehničaru iz Zagreba, Mohamedu Salamehu, država mora platiti iznos od 17.600 kuna odštete, odlučio je Ustavni sud. Razlog se krije u tome što mu je zagrebački Općinski sud povrijedio ustavno pravo ma suđenje u razumnom roku u parnici pokrenutoj zbog rasne i vjerske diskriminacije. Kako prenosi Jutarnji list, Ustavni sud je naložio Općinskom sudu da mora u najkraćem mogućem roku donijeti presudu u njegovu slučaju i to ne dužu od šest mjeseci.

Spomenuta parnica pokrenuta je u ljeto 2012. godine, dakle prije punih osam godina, pred zagrebačkim Općinskim radnim sudom i to zbog nacionalne, rasne i vjerske diskriminacije koju je Salameh trpio na radnome mjestu. Inače, radio je u zagrebačkoj Hitnoj pomoći. Parnica još uvijek traje premda su sudski postupci pokrenuti povodom tužbi za diskriminaciju hitne naravi.

Ustavni sud: 'Postupak protiv poslodavca ne smije trajati toliko dugo'

Ustavni sud je ustanovio da Općinski radni sud nije imao nikakvih opravdanih razloga za otezanje postupka koji je Arapin pokrenuo protiv svog poslodavca. Ustavni sud je ustvrdio da taj postupak nije složene naravi te da Salameh nije svojim ponašanjem ni na koji način pridonio odugovlačenju postupka jer je na vrijeme dostavljao liječničku dokumentaciju i pisao požurnice Općinskom sudu.

Unatoč svemu navedenom, Općinski sud u Zagrebu je u ovom postupku imao razdoblje potpune neaktivnosti i to dulje od devet mjeseci. Konstatacija Ustavnog suda jest da je od veljače 2016. do svibnja 2019. postupak pred Općinskim sudom iz opravdanih razloga bio na tri godine prekinut zbog čekanja pravomoćne presude u još jednom postupku za diskriminaciju koju je medicinski tehničar podnio pred istim sudom protiv svog poslodavca.

Kažu da se presuda u tom drugom postupku čekala jer je imala karakter prethodnog mišljenja za ovaj postupka. Ustavni sud smatra, unatoč trogišnjem prekidu, postupak koji je Salameh pokrenuo protiv poslodavca protiv diskriminacije ne smije trajati tako dugo.

Na poslu dobivao prijeteće poruke: 'Smrdljivi Arape, istrijebit ćemo vas sve'

Ovaj medicinski tehničar porijeklom je iz Jordana dok u Lijepoj našoj živi preko 30 godina. Mohamed Salameh oženjen je Hrvaticom te je otac troje djece, a u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu zaposlen je još od 1997.godine, piše Jutarnji list. On je preko svoje odvjetnice Lidije Horvat pokrenuo dva sudska spora zbog diskriminacije i to protiv zagrebačke hitne kao poslodavca i Grada Zagreba kao njezina osnivača.

U prosincu 2011. pokrenuo je prvi spor zbog prijetećih i zastrašujućih poruka koje je te godine dobivao preko zime i proljeća. Poruke je pronalazio u svom radnom ormariću u garderobi hitne u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. "Smrdljivi Arape, uzimaš našoj djeci kruh iz usta. Istrijebit ćemo vas sve. Nestani iz ove kuće ili ćeš požaliti", pisalo je u jednoj poruci dok je u drugoj pisalo: "Smrdljivi Arape, nestani iz ove kuće ili će te progutati noć".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gnjusne poruke bile su popraćene i crtežima pa su na jednom listu bila nacrtana vješala, na drugom nož s porukom ispod crteža na kojoj je pisalo: "Biraj".

Zbog poruka razvio PTSP, poslodavac ga nije zaštitio

Salameha su poruke duboko uznemirile te mu je pozlilo pa je od poslodavca zatražio da ga zaštiti od takvih poruka. Tražio je da mu osigura radne uvjete u kojima neće biti uznemiravan. Poslodavac to nije učinio pa je medicinski tehničar 2011. podigao tužbu protiv poslodavca zbog diskriminacije. Pola godine od podizanja tužbe, u ljeto 2012., u svojem ormariću Salameh pronalazi ponovno poruku: "Smrdljivi Arape, bliži ti se kraj" i zato je mjesec dana kasnije pokrenuo i drugi postupak protiv poslodavca.

Salameh je u oba postupka priložio opsežnu medicinsku dokumentaciju u kojoj stoji da je zbog straha i stresa razvio simptome depresije i PTSP-a zbog kojih je bio na bolovanjima koji su trajali više mjeseci. Prvi postupak iz 2011. okončan je u veljači 2019. kada je sutkinja Jasna Galešić sa zagrebačkog Općinskog suda presudila da su zagrebačka hitna i Grad Zagreb Salameha nisu zaštitili od diskriminacije. Dosudila je da mu se plati odšteta od 50.000 kuna uvećana za zatezne kamate kao i razlika plaće koja mu je umanjena zbog bolovanja u iznosu od 136.699 kuna, isto uvećanu za zatezne kamate. Isto tako, određeno je da poslodavac mora platiti 57.512 sudskih troškova.

Kada je u pitanju druga parnica za diskriminaciju, ona još traje. Zbog odugovlačenja medicinski tehničar je početkom 2020. pokrenuo ustavnu tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Zato sada Općinski sud u Zagrebu, temeljem odluke Ustavnog suda, mora donijeti presudu najkasnije do sredine ožujka 2021., piše Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali