SUŠA U DANKOVCU

ZAGREBAČKO NASELJE U 21. STOLJEĆU NEMA VODOVOD: ‘Svi se kunu u demografiju, a nikog apsolutno ne zanima kako mi tu živimo’

Dankovec je naselje u Podsljemenskoj zoni iznad Dubrave, čiji mještani niti 16 godina nakon kucanja na vrata gradske vlasti nisu dobili vodu, a tek je nedavno, slučajno ili ne, devet mjeseci prije lokalnih izbora, započela izgradnja vodoopskrbnog bazena

Udaljeni svega desetak kilometara od centra Zagreba, stanovnici podsljemenskog naselja Dankovec, iako uredno podmiruju sve račune, i dalje nemaju vodu. Nju dobivaju jednom na mjesec i tako već 16 godina. Uporno od Grada zahtijevaju pomoć, a ona im je stigla, slučajno ili ne, devet mjeseci prije lokalnih izbora. Četveročlanoj obitelji Budak plastične boce su jedini izvor vode.

“Slabo se kupamo idemo od kuće do kuće, već smo svima dojadili. Hvala Bogu da je netko izmislio vlažne maramice. Teško mi je radi djece, svatko želi svom djetetu normalne ljudske uvjete za život, a ne ovakav. Ja imam dvoje maloljetne djece, svi se kunu u branitelje, u njihova prava, svi se kunu u demografiju, a nikog apsolutno ne zanima kako mi tu živimo“, kroz suze je rekla za Dnevnik.hr Melita Budak iz Dankovca.

Voda iz cisterne

Potres je 22. ožujka uništio bazene iz kojih crpe vodu. Budakovi već pet mjeseci žive u kontejneru bez vode te, kao i ostatak naselja, dobivaju vodu iz cisterne. Nju koriste za piće, higijenu, čišćenje, pa moraju paziti kako troše svaku kap.

“Mi doprinose sve plaćamo, ali vode nemamo“, rekla je Marica Meštović iz Dankovca, dok njena susjeda, Katica Budak dodaje: “Teško je biti bez vode, paziti stalno hoće li nam se cisterna isprazniti.“

Obećali vodu do sljedeće jeseni

Čini se da je nakon 16 godina rješenje na pomolu. Nakon upiranja prstom u Grad, u Dankovcu se gradi novi vodocrpilišni bazen vrijedan više od 21 milijun kuna.

“Stanovnici Mjesnog odbora Dankovec koji trenutno nemaju vodu, a ni dosada je nisu imali jer nije bilo izgrađene vodoopskrbne mreže imat će vodu do sredine sljedeće godine, najkasnije do 1.9.2021. godine“, rekao je Marin Galijot, direktor vodoopskrbe i odvodnje.

Gradonačelnik Milan Bandić nije odgovorio na pitanje zašto se toliko dugo čekalo na rješavanje ovog važnog problema, no indikativno je kako se nakon 16 godina, baš pred izbore sjetio mještana Dankovca i time si otvorio pravac za novo izborno obećanje, ponudivši svima ono što su odavno trebali imati – vodu.

Povratak na Net.hr