ZAGREBAČKI VOZAČI SANITETA U ŠTRAJKU, ALI TVRDE DA NITKO NE TREBA BRINUTI: / 'Svi bolesnici su prevezeni, nema čekanja'

5.2.2020.
10:00
Pixsell

U zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu u srijedu ujutro započeo je sa štrajkom određeni broj vozača sanitetskog prijevoza, no unutarnjom preraspodjelom djelatnika osiguran je nesmetani prijevoz bolesnika u zagrebačke zdravstvene ustanove, izjavio je ravnatelj Zavoda Žarko Rašić.

Zavod je od suda zatražio zabranu štrajka s obzirom da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu, izjavio je Rašić Hini.

'Svi bolesnici su prevezeni, nema čekanja'

"U ovom trenutku sve funkcionira normalno. Svi bolesnici su prevezeni na dijalizu, nema dugih čekanja, a u pričuvi imamo i 15 vozača ZET-a, kao i 30-ak djelatnika iz ostalih zagrebačkih ustanova - vozača i medicinskih sestara, koji su spremni uskočiti", kazao je i dodao kako je na terenu kao i inače 31 ekipa sanitetskog prijevoza.

Jutros se nije moglo doći do čelnika Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza koji su za srijedu najavili početak štrajka kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Žele da im se vrate stari koeficijenti

Sindikat štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

U utorak su održani višesatni razgovori u Ministarstvu zdravstva s Hrvatskim sindikatom sanitetskog prijevoza na čelu s Mišelom Majetićem, tijekom kojih je ministar zdravstva Vili Beroš ponudio kompromisnu izmjenu koeficijenata složenosti posla.

Beroš je u srijedu ujutro u povodu štrajka izjavio kako je Zagrebački zavod za hitnu medicinu zatražio od suda mišljenje je li štrajk zakonit, a do odluke suda njegov je zadatak osigurati pravovremeno funkcioniranje službe.

Ministar je rekao kako se štrajk ne bi trebao osjetiti jer su se u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreb organizirali tako da i dalje imaju dovoljan broj vozača na dnevno.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali