STARIJI ODBIJAJU ASTRAZENECU

ZAGREBAČKI STUDENT OSTAO U ŠOKU: ‘Nije normalno da sam pozvan na cijepljenje prije svojih roditelja, pa čak i prije djeda i bake’

Iz ministarstva su poručili kako se pozivi prema mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju isključivo u slučaju odustajanja osoba iz prioritetnih skupina za cijepljenje te naglašavaju kako su stariji i oni s kroničnim bolestima i dalje prioritetna skupina

Prošlog je tjedna na Zagrebačkom Velesajmu krenulo masovno cijepljenje građana. Premda prvih dana odaziv nije bio zadovoljavajući, odgovornim za to smatrali su se uskršnji praznici. Krajem tjedna odaziv je bio nešto bolji, a danas se na Velesajmu stvarala gužva za cijepljenje. No, starija populacija i dalje nije procijepljena u potpunosti, a mailove s potvrdom i pozivom na cijepljenje počele su dobivati sve mlađe osobe.

12.04.2021, Zagreb – U paviljanu 6 na Zagrebačkom Velesajmu u tijeku je masovno cijepljenje građana protiv COVID-19. Civilna zaštita nada se da će do kraja dana procijepiti 5000 građana cjepivom AstraZeneca.Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

“Prilično sam se iznenadio kad sam maloprije dobio mail iz Ministarstva zdravstva kojim me pozivaju da dođem sutra na cijepljenje. Naravno da sam se šokirao, budući ni moji roditelji još nisu dobili poziv za cijepljenje, a ja jesam”, ispričao je dvadesetogodišnji zagrebački student za Slobodnu Dalmaciju.

“Hvala Vam što ste se prijavili na cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Cijepljenje će se provoditi cjepivom AstraZeneca na lokaciji Glavni ulaz Zagrebačkog Velesajma (Paviljon broj 6)”, navodi se u mailu Ministarstva zdravstva koji je mladić dobio. Također, u mailu se moli da se poštuje dogovoreni termin kako se ne bi stvarale gužve.

“Dosta sam se rano prijavio na platformu cijepise.zdravlje.hr ali smatram da nije normalno da sam pozvan prije svojih roditelja, pa čak i prije djeda i bake koji ne žive u Zagrebu nego u Dubrovniku”, rekao je mladić.

I MLAĐI LJUDI DOBIVAJU POZIVE ZA CIJEPLJENJE: Ne, nismo već procijepili sve starije od 65, razlog je nešto drugo

Mladi se pozivaju jer stariji odbijaju cjepivo AstraZenece

Iz Ministarstva zdravstva su za Slobodnu odgovorili da se mladi pozivaju iz razloga što stariji odbijaju cijepljenje AstraZenecom. “Ovaj je tjedan masovni punkt na Zagrebačkom Velesajmu počeo raditi punim kapacitetom. Kako je riječ o velikom pogonu Paviljona br. 6 koji u dvije smjene može primiti do 5000 građana, a obiteljski liječnici su registrirali otkazivanja u prioritetnim narudžbama za utorak 13. travnja, pozvana je i mlađa populacija preko platforme cijepise.zdravlje.hr kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta”, objasnili su iz Ministarstva.

“Važno je istaknuti kako je isključivi razlog pozivanja mlađih građana otkazivanje termina od strane starijih zbog nepovjerenja u cjepivo AstraZenece. Pozivi za srijedu 14. travnja slijedit će isti princip odnosno slat će se danas tijekom dana građanima iznad 65 godina i kronično oboljelima, te u slučaju otkazivanja, slobodni termini će se prepuštati ostalima koji su spremni odazvati se pozivu na cijepljenje”, pojasnili su iz resornog ministarstva.

Martina Lukačević iz Ministarstva zdravstva uvjerava kako prednost, neovisno o načinu prijave, i dalje imaju osobe koje spadaju u prioritetnu skupinu iznad 65 godina i s kroničnim bolestima. “Pacijentima s kroničnim bolestima prednost daje liječnik obiteljske medicine, a prednost po dobi dodjeljuje sama platforma cijepise.zdravlje.hr. Redni broj koji se nalazi ispred prijave za cijepljenje u sustavu cijepise.zdravlje.hr ne predstavlja listu čekanja na osnovu koje građani dobivaju termin na cijepljenje. Riječ je o jedinstvenom identifikatoru prijave koja služi za registraciju broja ukupno prijavljenih zainteresiranih građana u samoj platformi”, istaknula je Lukačević.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr