UZ BANDIĆEVU SUGLASNOST

ZAGREBAČKI STOŽER PROPISAO NOVE MJERE: Maske će se nositi ponegdje i na otvorenom, kreće nadzor neformalnih okupljanja

Zagrebački Stožer civilne zaštite donio je odluku o obveznom nošenju maski u svim zatvorenim porstorima, ali i na otvorenom, gdje se ne može držati distanca, a pojačat će se broj tramvaja i autobusa, kao i nadzora okupljanja

U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježena 84 nova slučaja zaraze koronavirusom i izrečeno je 748 mjera samoizolacije, izvijestio je u utorak ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar. On je na konferenciji za novinare rekao da je pozitivan nalaz potvrđen kod petero učenika osnovnih i šestero učenika srednjih škola te jednog njegovatelja. Stoga je mjera samoizolacije određena za 103 učenika osnovnih i 145 učenika srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba na Tomislavcu trenutačno je 27 osoba. “Grad Zagreb trenutačno ima 935 aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji”, kazao je.

STOŽER OBJAVIO SVE DETALJE NOVIH MJERA: Saznajte za koga i u kojim situacijama nisu obavezne

Donesen program mjera

Šostar je izvijestio i da je zagrebački Stožer civilne zaštite, na prijedlog “Štampara” i uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, donio program mjera za Grad Zagreb po kojim je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja.

Također, obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.

Šostar je kazao i da se povećava broj vozila u javnom gradskom prijevozu (tramvaji i autobusi) s obzirom na kapacitete ZET-a. Uz to, pojačava se i mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u Zagrebu kao što je to ispred HNK, gdje je zabilježeno desetero osoba pozitivnih na koronavirus, ispred ugostiteljskih objekata (pogotovo u centru grada u dane vikenda), u studentskim naseljima i drugdje.

Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera.

CAPAK OTKRIO NEKE MJERE ZA BLAGDAN SVIH SVETIH PA UPOZORIO: ‘Sad postoji mogućnost kažnjavanja, 20-70 tisuća kuna’

Zaustavljena zaraza u domovima

Šostar je izrazio i zadovoljstvo što su od 11. ožujka, kada je proglašena epidemija, u domovima za starije i nemoćne imali samo dva slučaja zaraze koronavirusom. Stoga će se u svim domovima kojima je vlasnik Grad Zagreb gdje god je moguće organizirati smjenski rad. Također, jučer je donesena odluka da se od 14. do 28. listopada obustavljaju posjete svim korisnicima, izlazak korisnika izvan domova te se omogućava odlazak u obitelj duže od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na koronavirus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom.

MLADI SE MASOVNO OKUPLJAJU NA JARUNU: ‘Kada krene kišno vrijeme skrivat će se po katakombama, podrumima, stanovima…’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr