PRIPREME VEĆ U TIJEKU

ZAGREBAČKI STOŽER NAJAVIO STROŽE MJERE: Jedna do njih mogla bi biti ona koju je isprobala Slovačka

Zagrebački stožer najavio je uvođenje novih strožih mjera idući tjedan, a jedna od tih mjera mogla bi biti masovno testiranje

U Zagrebu su potvrđena 653 nova slučaja zaraze koronavirusom, a gradski stožer razmatra mogućnost masovnijeg testiranja te najavljuje da bi specijalisti iz KB Dubrava koji nisu angažirani u tretmanu zaraženih koronavirusom, u domovima zdravlja mogli obrađivati druge bolesnike.

‘Jesmo li zadovoljni? Sasvim sigurno nismo’

“Mi još uvijek imamo nekakav plato s kojim možemo biti zadovoljni da nema velikog povećanja brojki, ali jesmo li zadovoljni – sasvim sigurno nismo”, istaknuo je na ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar u petak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Rekao je da su jučer obavili 1193 testiranja te je 479 nalaza bilo pozitivno, što znači da je više od 35 posto svih testiranih zaraženo Covidom.

Mjera samoizolacije je izrečena za 919 osoba.

BANDIĆ ZA ZAGREB NAJAVIO MJERE JOŠ NEVIĐENE U HRVATSKOJ; Šostar: ‘Nastojat ćemo da ne budemo Grinchevi’

‘Situacija nije dobra i traži određena rješenja’

Na pitanje novinara o najavljivanim novim mjerama u Zagrebu, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je rekao da su razmatrali mogućnost masovnijeg testiranja i u tom smislu varijacije antigenskih testova su napravljene, a također je pokrenuta i nabava. Najavio je da će vjerojatno sljedeći tjedan imati tematsku konferenciju za novinare vezano za to, a “na stolu je nekoliko raznih koncepata”.

“Situacija nije dobra i traži određena rješenja i mi ćemo sasvim sigurno ponuditi ta rješenja”, poručio je Jeleč.

Koristit će, kaže, najnovije spoznaje koje se nude i u skladu s tim vući će poteze da građanima Zagreba omoguće što je moguće raniju detekciju virusa, a time i mogućnost da se epidemija spriječi.

“Onog momenta kad budemo spremni za takav projekt, bit ćete upoznati sa svim pojedinostima, lokalitetima i ostalim”, rekao je Jeleč.

‘Još je nekoliko stvari u pripremi’

Istaknuo je da osim testiranja ima još “nekoliko stvari” koje su u pripremi, koje razrađuju i za koje će im trebati vremena da ih stave u funkciju, a koje će, kaže, trajno bitno poboljšati i primarnu zdravstvenu zaštitu i cijeli sustav.

Pročelnik Jeleč najavio je da će ovih dana pokušati angažirati značajan broj specijalista, u prvom redu iz KB Dubrava koji nisu angažirani u tretmanu Covida da u ambulantama domova zdravlja u popodnevnim satima ili nekom drugom terminu obrađuju dio patologije koja nije Covid te da tako građanima izađu ususret.

SLOVAČKA PROVELA MASOVNO TESTIRANJE GRAĐANA; NJIH 2,5 MILIJUNA ODJEDNOM: Evo koliko ih je pozitivnih

Povratak na Net.hr