ZAGREBAČKI SANITETSKI PRIJEVOZ KREĆE U ŠTRAJK: / I trajat će sve do ispunjenja zahtjeva - koeficijenata iz 2011. godine

Štrajk, koji će održati samo u Zagrebu, počinje u srijedu u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva. Dok bude u štrajku, zagrebački sanitetski prijevoz radit će s 30 posto kapaciteta

3.2.2020.
12:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza u srijedu, 5. veljače, počet će štrajk kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

Štrajk, koji će održati samo u Zagrebu, počinje u srijedu u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva. Dok bude u štrajku, zagrebački sanitetski prijevoz radit će s 30 posto kapaciteta, izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić.

Zagrebački sanitetski prijevoz ima 41 ekipu u kojoj je 120 vozača i medicinskih tehničara, a od srijede na teren će izlaziti samo 13-tak ekipa.

Zaostaju za kolegama u Hitnoj pomoći za oko 2000 kn mjesečno

"Vozač u sanitetskom prijevozu danas ima koeficijent 0,776, a do 2011. imao je 0,951. Tehničar u sanitetu, pak, sada ima koeficijent 0,951, dok je do tada imao 1,067", pojašnjava Majetić. Posljedično, vozači i tehničari u sanitetu u Zagrebu zaostaju za svojim kolegama u hitnoj pomoći za oko 2000 kuna mjesečno.

Djelatnici sanitetskog prijevoza u Zagrebu dnevno obavljaju više stotina prijevoza, a pomažu i u slučaju prometnih nesreća do dolaska ekipe hitne pomoći, no sve Vlade od 2012. godine, kao i Grad Zagreb, oglušili su se na njihove zahtjeve da ih se po koeficijentima izjednači s kolegama iz hitne pomoći.

Obavijestili novog ministra o štrajku, ali nitko im nije odgovorio

Bezuspješno su kontaktirali i resorni gradski ured ne bi li Grad Zagreb, izmjenom pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, osigurao dva milijuna kuna godišnje za nadomjestak razlike u koeficijentima. Majetić kaže da je s cijelim problemom dobro upoznat i novi ministar zdravstva Vili Beroš, s kojim je sindikat razgovarao prije godinu dana dok je Beroš obnašao dužnost pomoćnika ministra Milana Kujundžića.

"Na žalost, od tada se ništa nije promijenilo", ističe Majetić. Tvrdi da je novi ministar prošlog petka dopisom obaviješten o štrajku, no za sada nitko iz ministarstva nije kontaktirao sindikat.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali