'VILIJEVE VEZE I POVEZNICE'

ZAGREBAČKI GRADSKI ZASTUPNIK OBJAVIO: ‘Što to veže Vilija Beroša i Bandića? USKOK-ov optuženik Petar Pripuz!’

Renato Petek na Facebooku je objavio kako je Beroševa sestra Tajana Tomašević visoko pozicionirana u jednoj od Pripuzovih kompanija

Zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Renato Petek na svom je Facebooku jučer objavio post u kojem piše o poveznici Vilija Beroša sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, odnosno USKOK-ovom optuženiku Petru Pripuzu u čijoj kompaniji radi Beroševa sestra.

“Što veže Vilija Beroša i Milana Bandića? Petar Pripuz! Omiljeni HDZ-ov ministar Beroš i mogući izazivač Bandića na gradskim izborima brat je Pripuzove direktorice i prokuristice Tajane Tomašević u razgranatoj vlasničkoj strukturi više firmi koje za Grad Zagreb već godinama obavljaju višemilijunske poslove.

Ovdje je često riječ o poslovima koji djeluju preskupo, a plaćeni su iz gradskog proračuna, kao i obavljanja radova koje mogu obaviti gradske firme, no koje Bandić uporno prepušta Pripuzu, putem javnih natječaja”, napisao je Renato Petek na Facebooku.

Danas je Petek ponovno pisao o istoj temi u postu naslovljenom “Viljeve veze i poveznice”.

“Mnoge je iznenadio podatak da sestra ministra Vilija Beroša, Tajana Tomašević, ima važnu ulogu u upravljačkoj strukturi poslovnog carstva USKOK-ova optuženika Petra Pripuza koji s Milanom Bandićem grije klupu na suđenjima u aferi Agram. Gospođa Tomašević ima vrlo visoku poziciju u Pripuzovim tvrtkama koje posluju kako s Gradom Zagrebom, tako i sa Zagrebačkih holdingom, ali i državnim institucijama, bolnicama, pa tako posredno i s Ministarstvom zdravstva koje odnedavno vodi njen brat. Ministar Beroš je zbog ove potencijalnog sukoba interesa na web stranici ministarstva morao obznaniti “Obavijest o sprječavanju sukoba interesa” s popisom gospodarskih subjekata s kojima je kao predstavnik naručitelja ili s njim povezane osobe u sukobu interesa”, objavio je Petek.

‘Je li Beroš učinio sve prema propisima’

“Opće je poznato kako sam u više navrata govorio i pisao o, po svim relevantnim podacima, nepotrebnim i preplaćenim višemilijunskim poslovima koje na štetu gradske blagajne obavljaju tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza. Za jedan takav slučaj mogućeg pogodovanja traje i suđenje Bandiću i Pripuzu u okviru afere Agram. Milijuni kuna se svake godine, prema službenim podacima, odijevaju iz naših džepova, preko gradskog računa, u poslove zbrinjavanje različitih vrsta otpada prema tvrtkama koje zastupa sestra ministra Beroša, Tajana Tomašević. Te tvrtke rade i za državu, bolnice tj. ministarstva, a ono zdravstva od nedavno vodi Vili Beroš. I tu dolazimo do nekoliko momenata potencijalnog sukoba interesa te što i u kojem roku morate činiti kada ste državni dužnosnik u krvnom srodstvu s nekim tko zastupa tvrtku s kojom surađujete ispred neke državne institucije, a što prilično jasno regulira Zakon o sprečavanje sukoba interesa.

Zagrebačka javnost je upoznala Tajanu Tomašević kada je kao voditeljica ureda Petra Pripuza istupila tijekom više požara na zagrebačkom Jankomiru, u C.I.O.S.-ovom pogonu, u razdoblju od 2014. – 2018. godine. Tajana Tomašević je danas prokurist u Eko-Floru, osoba ovlaštena za zastupanje osnivača u podružnici CE-ZA-R-a te zamjenica predsjednika Nadzornog obora (METIS). Sve tri tvrtke godinama obavljaju unosne poslove s otpadom u Gradu Zagrebu, Zagrebačkom holdingu, ali i za brojne bolnice, koje su pod nadležnošću Ministarstva zdravstva.
Tri navedene tvrtke su s pozicije Ministarstvo zdravstva ostvarile prihodeiz državnog proračuna u ukupnom iznosu od 625 tisuća kuna u 2018. i 2019., dok su u 2020. godini ostvarili 103.700,34 kuna Eko-Flor Plus te 37.825,00 kuna Metis d.d. Dok u ministarstvu nisu sjedili ministar Kujundžić i njegov pomoćnik Beroš, 2016. godine Pripuzove tvrtke nisu uopće radile s Ministarstvom, a 2017. su imali samo prihod nešto manji od 11 tisuća kuna.

Vili Beroš bio je državni dužnosnik od siječnja 2018. do srpnja 2019. te od 31.1. ove godine kada je postao ministrom u Vladi RH. Ministar Beroš se obratio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa 17. 2. 2020. godine, a 21. 2. 2020. dobiva i mišljenje Povjerenstva u kojem se pojašnjava “da (u) slučaju namjere stupanja u poslovni odnos između Ministarstva zdravstva trgovačkog društva u kojem sestra dužnosnika obavlja funkciju prokurista, kao društva u kojem je sestra dužnosnika ovlaštena za zastupanje podružnice, pravovremeno zatraži mišljenje Povjerenstva u cilju izbjegavanja sukoba interesa i osiguranja postupanja u skladu s odredbama ZSSI-a.”

Stoga je ministar Beroš na strancima Ministarstva zdravstva, vezano uz javnu nabavu, a sukladno zakonskim propisima, morao javno objaviti da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa ako Ministarstvo zdravstva planira stupiti u poslovni odnos s trgovačkim društvima u kojima je vlasnik ili da u upravljačkim strukturama postoji osoba s kojom je u krvnom srodstvu tj. koja ulazi u krug onih zbog kojih može biti u sukobu interesa. Je li ministar Beroš sve učinio prema propisima i na vrijeme te je li bio u sukobu interesa tijekom obnašanja funkcije pomoćnika ministra Kujundžića, vjerujem da će uskoro utvrditi nadležne institucije. Ili istraživački novinari”, navodi Petek.

Povratak na Net.hr