Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Rebalans proračuna za 2020., koji iznosi 1.178.000 kuna i manji je 2 posto u odnosu na proračun donesen krajem 2019., a za 5 posto manji je i Izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja, te on sada iznosi 463.753.820 kuna.

Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima s obzirom na gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz Zagrebačke zupanije.

Odluka o rebalansku je s obzirom na epidemiološku situaciju donesena na sjednici Županijske skupštine održanoj elektroničkim putem, a vijećnici su glasovali putem elektroničke pošte.

Rebalansom je poduzetnicima Zagrebačke županije osigurano 13 milijuna kuna bespovratnih potpora - 85,71 posto više u odnosu na prvotni plan, a više novca dobit će i poljoprivrednici kroz bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Rebalansom prethodno planirani ukupni iznos od 6,5 milijuna kuna sada iznosi 7,7 milijuna kuna.

Novost - potpora sustavu zdravstva zbog pandemije

Novost u proračunu je program financijske pomoći sustavu zdravstva uslijed pandemije vrijedan 4,6 milijuna kuna, koji podrazumijeva opremanje COVID ambulanti, trošak plaća zdravstvenih djelatnika u dežurstvima, troškove nabave zaštitne opreme, troškove pokrića najma ordinacija koje svoju djelatnost obavljaju kao zakupci u prostorijama ispostava doma zdravlja.

Planirane su i nove mjere ukupne vrijednosti 2,6 milijuna kuna s ciljem zadržavanja liječnika u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja.

Iz Zagrebačke županije kažu da na ukupno 27,6 milijuna kuna mogu računati i gradovi i općine kojima će se temeljem natječaja dodjeljivati potpore za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te projekata financiranih EU fondovima.

Prihvaćen prijedlog novog ustroja upravnih tijela Županije

Novost je i projekt vezan uz vrtiće u ruralnom području vrijedan 1,8 milijuna kuna kojim će se najslabije razvijenim općinama dodijeliti sredstva namijenjena za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog novog ustroja upravnih tijela Zagrebačke županije s obzirom da je postojeći ustroj nakon preuzimanja 139 djelatnika Ureda državne uprave od 1. siječnja ove godine ukazao na određene manjkavosti. Novim ustrojem Županija će imati jedan odjel manje, a u pojedinim odjelima napravit će se promjene djelokruga rada, priopćeno je.

Skupština je prihvatila Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za prošlu godinu, prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 360.279.084 kuna i ispunjeni su na razini 93,86 posto. Ukupni rashodi u 2019. godini iznosili su 339.830.906 kuna.

Donesena je i Odluka o produljenju važenja Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. na razdoblje do kraja 2021. godine, a prihvaćena su i izvješća o radu za 2019. godinu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Javne ustanove „Zeleni prsten“, Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije i Savjeta mladih.

Odlučeno je i da se, s obzirom na epidemiološku situaciju odustaje od ovogodišnjeg prigodnog obilježavanja Dana županije – 17. srpnja i dodjele javnih priznanja.