ROMANA GALIĆ

ZAGREBAČKA PROČELNICA UPUTILA APEL ŽITELJIMA METROPOLE: ‘Svatko mora krenuti od sebe. Moramo vrlo ozbiljno shvatiti situaciju’

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom istaknula je kako su u gradskim domovima za starije zabilježena svega tri slučaja zaraze korisnika, dok u prenoćištima za beskućnike nije došlo do proboja koronavirusa

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić, osvrnula se na epidemiološku situaciju u Zagrebu. U srijedu je zabilježeno 337 novozaraženih, u utorak 293, a u proteklim su danima nastajale prometne gužve zbog testiranja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“Mislim da je na svakom od nas velika odgovornost i svatko mora krenuti od sebe. Ako mjere ne pokazuju rezultate, svakako treba pratiti situaciju i pooštriti mjere jer je to za sigurnost svih nas. Mislim da moramo vrlo ozbiljno shvatiti situaciju koja se kod nas događa”, rekla je Galić za N1.

ZAGREBAČKI STOŽER PROPISAO NOVE MJERE: Maske će se nositi ponegdje i na otvorenom, kreće nadzor neformalnih okupljanja

POČINJU S KAŽNJAVANJEM AKO NE NOSITE MASKU, NAJSTROŽE JE U ZAGREBU: ‘Koronaredari od sutra počinju s radom’

Dva ograničenja u domovima za starije

Komentirala je i situaciju u zagrebačkim domovima za starije osobe, u kojima su također uvedene posebne epidemiološke mjere. One se tiču zabrane posjeta te izlaska korisnika izvan domova, dok se sve druge aktivnosti mogu normalno održavati, uz pridržavanje osnovnih epidemioloških uputa.

“To su naše najranjivije skupine, a velik broj oboljelih jesu upravo osobe starije životne dobi kojima treba i medicinska njega. Cijelu situaciju vrlo odgovorno pratimo i sve mjere koje poduzimamo još od veljače. Kako se situacija na terenu mijenja tako i mi predlažemo nove mjere. Nužno je pravovremeno poduzeti mjere kako bi se proboj virusa smanjio na najmanju moguću mjeru. S obzirom na to da unazad dva do tri tjedna pratimo porast novooboljelih u Zagrebu, smatrali smo, zajedno s epidemiološkom službom ‘Dr. Andrija Štampar’ da je nužno na dva tjedna zabraniti posjete i izlazak korisnika izvan domova, što prevenira i onemogućava proboj virusa u dom”, pojasnila je pročelnica te pojasnila što je trenutno u domovima dopušteno.

“Trudimo se da sve ostale aktivnosti u domovima funkcioniraju na normalan način i da svi djelatnici našim korisnicima pruže sve što je potrebno. Svima nam se život promijenio i svima su nam ograničene neke aktivnosti. Oni imaju svoje aktivnosti koje su prilagođene epidemiološkim mjerama koje propisuje Nacionalni stožer i epidemiološka služba. Više nema velikog okupljanja i radionica, ali neke manje aktivnosti s određenim brojem korisnika svakako postoje. Imaju i individualne razgovore i manja druženja. Nisu prestali s aktivnostima i životom u domu, samo su prilagođeni novonastaloj situaciji. Oni mogu izaći u dvorište ili okućnicu samog doma, mogu prošetati, ali se ne miješati s ostalim stanovništvom da ne bi došlo do zaraze”, pojasnila je Galić.

[FOTO] NEMA VIŠE MASOVNOG OKUPLJANJA ISPRED HNK U ZAGREBU: Policija i prometni redari popisali pa rastjerali mlade

Lošija situacija u obiteljskim domovima

U 11 gradskih domova je tijekom epidemije zaraženo troje korisnika, ali situacija je lošija u 27 privatnih i 36 obiteljskih domova na području metropole.

“Do sada smo imali tri korisnika koja su u ovom periodu zaražena. Tijekom današnjeg dana došlo je do pojave temperature kod jednog broja korisnika. Čekamo nalaze, više ćemo znati sutra, ali prema podacima koje sada imam, to su tri korisnika i 23 djelatnika u osam mjeseci. Izuzetno je važno da je sigurnost korisnika i djelatnika na visokom nivou. Nacionalni stožer je donio u dva navrata odluku o osnivanju županijskih timova koji kontroliraju provođenje epidemioloških mjera pružateljima usluga socijalne skrbi. Oni provode kontrolu. Unutar ovih dva tjedna iskontrolirani su svi pružatelji, bilo je manjih propusta što znači da se pridržavaju epidemioloških mjera”, poručila je.

NEVIĐENA GUŽVA ZA DRIVE-IN TESTIRANJE U ZAGREBU: Kolona od Langovog trga do ‘Štampara’; Rekordan broj briseva

Nema proboja zaraze u prenoćištima

Među najugroženijim skupinama su i beskućnici, pa se pročelnica osvrnula i na situaciju u prenoćištima. “Zagreb financira dva prihvatilišta, a to su Caritas Zagrebačke nadbiskupije i prenoćište Crvenog križa. U jednom je kapacitetu 18 korisnika, a u drugom 107 trenutno. Također su epidemiološke mjere na visini, do sada nije bilo proboja COVID-a. Važno je da se i oni pridržavaju mjera, podijeljene su im maske, dezinfekcijska sredstva i rukavice”, izvijestila je Galić.

OSOBE S LOŠIJIM UVJETIMA STANOVANJA U VEĆEM SU RIZIKU ZA VRIJEME PANDEMIJE: ‘U najgorem položaju su stariji, beskućnici…’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr