PALJBA S KAPTOLA

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA: ‘Ranko Ostojić laže, izmislio je izjavu kardinala Bozanića! Evo što se uistinu dogodilo u Saboru…’

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije danas je opovrgnuo i izmišljenom pričom nazvao izjavu kandidata za predsjednika SDP-a Ranka Ostojića, u kojoj za Jutarnji list kaže da je zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, prilikom susreta na konstituirajućoj sjednici Sabora, rekao da će se, bude li izabran za čelnika stranke, založiti za reviziju vatikanskih ugovora.

“U nedjelju, 13. studenoga 2016. godine Jutarnji list u članku Slavice Lukić prenosi riječi Ranka Ostojića u kojima kandidat za predsjednika SDP-a iznosi neistinite tvrdnje u vezi događaja pred početak konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, 14. listopada 2016. godine”, stoji u priopćenju.

Zagrebačka nadbiskupija opovrgava Ostojićevu izjavu u kojoj stoji: “Na konstituirajućoj sjednici Sabora prošlog mjeseca pozvao sam kardinala Bozanića na stranu i rekao mu da ću se, izaberu li me za predsjednika SDP-a, založiti za reviziju vatikanskih ugovora s Hrvatskom. Uslijedio je kratak muk nakon kojeg mi je odvratio da su njegova vrata uvijek otvorena za razgovor”.

Iz Nadbiskupije navode da se susret kardinala Bozanića i Ostojića dogodio “na posve drugačiji način”.

“Prije same konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora gospodin Ostojić samoinicijativno je pristupio kardinalu Bozaniću, koji se s mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom HBK, nalazio na drugoj strani saborske dvorane. Gospodin Ostojić, pozdravivši kardinala Bozanića, upitao ga je bi li ga Kardinal mogao primiti na razgovor, na što je zagrebački nadbiskup potvrdno odgovorio, kao što to čini u drugim sličnim prigodama. To je sav sadržaj tog susreta, kojemu je nazočio i mons. Puljić”, ističu iz zagrebačke nadbiskupije.

Dodaju da je u Ostojićevoj izjavi “jedino točno” da je on u sabornici tražio prijem kod kardinala Bozanića, “a sve drugo je izmišljena priča koja bi zacijelo trebala služiti nekoj drugoj svrsi”.

“Nije istina da je gospodin Ostojić kardinala Bozanića ‘pozvao na stranu’, kao što nije istina ni da je gospodin Ostojić uopće spominjao svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a. Također, gospodin Ostojić nije spomenuo nikakvu reviziju bilo kojih ugovora, pa niti ‘vatikanskih ugovora s Hrvatskom’, kao što tvrdi novinarki gđi Lukić. Ovdje samo usput spominjemo poslovicu za koju kažu da se njome dobro služila jedna politička organizacija iz prošlih vremena, a koja glasi: ‘Laži, laži, ostat će nešto od te laži'”, stoji u priopćenju Nadbiskupije.

Ranko Ostojić u utorak je poručio da se u potpunosti slaže s priopćenjem Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

“S priopćenjem se potpuno slažem, sve što u njemu piše točno je. Na sjednici kad je konstituiran Sabor obratio sam se kardinalu Josipu Bozaniću, prišao sam mu, nisam ga zvao nigdje sa strane i zatražio sam razgovor, odgovorio je da su njegova vrata otvorena. Sve ostale sočne detalje nemam što komentirati”, rekao je Ostojić novinarima u Hrvatskom saboru.

“Oni u priopćenju navode da sam ja kandidat za predsjednika SDP-a, pa ne predstavljam se ja valjda kao kandidat za predsjednika SDP-a i tražim razgovor. Ja sam potpredsjednk SDP-a i saborski sam zastupnik i prišao sam kardinalu, rekao mu da želim razgovor i sad odjednom mjesec i pol dana iza toga, radi nekog teksta u kojem su dodani sočni detalji, bih ja trebao odgovarati. Slažem se s priopćenjem, nema nikakve potrebe da bilo tko to ispituje i nadam se da vrata nisu zatvorena i da ćemo biti u prilici razgovarati o temama o kojima javno iznosim svoje stavove”, rekao je Ostojić.

Naglasio je da su njegovi stavovi poznati, te da se susret s Bozanićem odvijao javno, pred kamerama i fotoreporterima.

Drago mi je da je kardinal prihvatio moj zahtjev i rekao da su vrata za razgovor uvijek otvorena, nije definiran datum razgovora, ali rečeno je da su vrata otvorena, kaže Ostojić.

Povratak na Net.hr