ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA O BOZANIĆEVIM MILIJUNIMA U VATIKANSKOJ BANCI: / 'To nije njegov privatni novac'

26.7.2017.
12:50
Žarko Bašić / PIXSELL

Podsjetimo, prema godišnjim izvješćima Vatikanske banke, šestorica članova odbora imala su u Vatikanskoj banci 2014. deponirano 2,3 milijuna eura, što je godinu kasnije poraslo na 3,2 milijuna, da bi lani doseglo iznos od 3,4 milijuna eura. Samo djelovanje Vatikanske crkve dugo je bilo na udaru kritika i optužbi zbog netransparentnosti, a dolaskom na službu u Vatikan, papa Franjo naumio je to promijeniti i provesti financijsku reformu Svete Stolice. No, u samo nekoliko tjedana ostao je bez dvije ključne osobe svoje financijske reforme: kardinal George Pell vratio se u Australiju kako bi odgovorio na optužbe o seksualnom zlostavljanju maloljetnika, a prije toga još neobjašnjenu ostavku podnio je glavni vatikanski revizor Libero Milone.

Pojašnjenje Zagrebačke nadbiskupije

Zagrebačka nadbiskupija u priopćenju objašnjava kako IOR kao ustanova Svete Stolice ima zadaću 'čuvati i upravljati materijalnim dobrima, povjerenim od strane fizičkih ili pravnih osoba, koja se koriste za vjerske i karitativne potrebe'.

'Vanjski nadzor u ime Svete Stolice povjeren je Kardinalskoj komisiji, koju je radi transparentnijeg poslovanja imenovao papa Franjo, a koja se sastoji od šest članova, od kojih su trojica kardinali iz Rimske kurije i trojica kardinala nadbiskupa iz raznih svjetskih nadbiskupija. Kardinalska komisija ne ulazi u direktnu upravu IOR-a, nego u ime Svetog Oca nadzire njegov rad i izvješćuje papu Franju o poslovanju IOR-a', ističe se u priopćenju.

Nadbiskupija poručuje i kako sadašnji članovi Komisije, za razliku od članova iz prijašnjeg mandata, ne primaju nikakvu novčanu nagradu za svoj rad u Komisiji, pa tako ni Bozanić do danas nije primio nikakvu novčanu nagradu za rad u Komisiji, stoji u priopćenju.

'To nije Bozanićev privatni novac'

'Glede pitanja koja se postavljaju vezano uz godišnji izvještaj IOR-a napominjemo da je kardinal Bozanić član Komisije za IOR zajedno s još petoricom kardinala od kojih trojica rade u Rimskoj kuriji, a dvojica su rezidencijalni nadbiskupi. Cifra koja se navodi u izvještaju odnosi se zborno na članove Komisije, iako ne na svakoga u istoj vrijednosti. Ne ulazeći u privatnost bankarskih podataka s obzirom na spomenutu cifru, samo naglašavamo da polog koji se nalazi pod imenom kardinala Bozanića nije njegov privatni, nego je to novac za crkvene potrebe. U taj polog ulaze samo prigodni darovi za potrebe Crkve isključivo dobiveni u inozemstvu', priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

Dodaje se i kako se iz tih sredstava tradicionalno isplaćuju troškovi za neke crkvene potrebe Zagrebačke nadbiskupije vezane uz Rim, kao što su pretplate raznih revija, kupnja crkvenih knjiga, liturgijskog ruha, predmeta, neke studentske potrebe i sl.

'Ovime kategorički izjavljujemo da se tu ne radi ni o jednoj kuni iz državnog proračuna, jer je taj novac ugovorno vezan za određene namjene, koji se tako i troši, a računi u Nadbiskupskom duhovnom stolu uvijek su dostupni državnoj kontroli', ističu u priopćenju iz Zagrebačke nadbiskupije.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali