DODATNA POMOĆ

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA CARITASU DALA JOŠ POLA MILIJUNA KUNA ZA POMOĆ STRADALIMA U POTRESU: Novac je namijenjen onima čiji je dom nastradao

‘Dok zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomogli ublažiti nevolje stradalih, pozivamo sve koji mogu da se uključe te svojim doprinosom olakšaju okolnosti u kojima će ove obitelji dočekati nadolazeće božićne blagdane’, poručio je Caritas

Zagrebačka nadbiskupija je prigodom Svjetskog dana siromaha stavila Caritasu na raspolaganje dodatna sredstva u iznosu od pola milijuna kuna za pomoć obiteljima čiji su domovi potresom oštećeni, želeći putem svoga Caritasa pružiti potporu i financijsku pomoć najpotrebnijima.

Ovogodišnji 4. Svjetski dan siromaha obilježava se 15. studenog pod geslom “Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32), a Caritas Zagrebačke nadbiskupije je u petak priopćio kako, prilagodivši se situaciji uvjetovanoj pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, nastoji pridonositi uklanjanju ili barem ublažavanju nevolja onih koji su najviše pogođeni.

“Posebno smo usmjereni na starije i nemoćne te na one čiji su domovi stradali u potresu. Kroz mrežu župnih Caritasa posljednjih smo pola godine podijelili 50 tona pomoći u prehrambenim namirnicama i higijenskim artiklima u protuvrijednosti od 600.000 kuna. Uz pomoć donatora, Hrvatskog Caritasa i Zagrebačke nadbiskupije za 79 obitelji stradalih u potresu podijelili smo 790 tisuća kuna u vidu vaučera za kupnju građevinskog materijala i bijele tehnike”, priopćio je Caritas.

S obzirom na velike potrebe stradalih, Zagrebačka nadbiskupija je prigodom Svjetskog dana siromaha stavila Caritasu na raspolaganje dodatna sredstva u iznosu od 500 tisuća kuna za pomoć obiteljima čiji su domovi potresom oštećeni, želeći putem svoga Caritasa pružiti potporu i financijsku pomoć najpotrebnijima, ističe se u priopćenju.

U suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dogovorili su i podjelu paketa za najugroženije obitelji s područja Čučerja.

“Dok zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomogli ublažiti nevolje stradalih, pozivamo sve koji mogu da se uključe te svojim doprinosom olakšaju okolnosti u kojima će ove obitelji dočekati nadolazeće božićne blagdane”, poručio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije, koji podsjeća na riječi pape Franje u poslanici prigodom Svjetskog dana siromaha da je “pružena ruka znak koji izravno upućuje na bliskost, solidarnost i ljubav”.

“Ova pandemija stigla je iznenada i zatekla nas nespremne, izazvavši snažan osjećaj zbunjenosti i bespomoćnosti. No, siromašnima se nikada nije prestalo pružati ruku. Time dajemo svjedočanstvo da smo spremni prepoznati siromaha i pružiti mu pomoć kad mu je potrebna… Ovaj trenutak kroz koji prolazimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj vlastite ograničenosti i doživjeli da nam se ograničavaju slobode. Gubitak posla, nemogućnost susretanja dragih nam osoba, kao i izostanak uobičajenih međuljudskih odnosa iznenada su nam otvorili oči za horizonte koje smo odavno prestali primjećivati uzimajući ih zdravo za gotovo“, ističe Papa.

Povratak na Net.hr