GORI JE SAMO PEKING

ZAGREB TRENUTAČNO IMA DRUGI NAJZAGAĐENIJI ZRAK U SVIJETU: Poznato i koji još gradovi ‘teško dišu’; Oglasila se stručnjakinja

Osim Zagreba, i Slavonski Brod ima vrlo lošu kvalitetu zraka. Loš zrak imaju i Koprivnica i Kutina

Zagreb trenutačno ima drugi najzagađeniji zrak na svijetu. S indeksom 170 na listi je iza prvoplasiranog Pekinga koji ima indeks 190. Drugo mjesto Zagreb dijeli s Katmanduom u Nepalu i Beogradom čiji su indeksi također 170. Ovi podaci objavljeni su na stranici IQ Air.

Stranica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koja prati kvalitetu zraka u Hrvatskoj također pokazuje lošu kvalitetu u Zagrebu, a prema brojkama na toj stranici, čini se da zagađenje potječe od Jakuševca.

Osim Zagreba, i Slavonski Brod ima vrlo lošu kvalitetu zraka. Loš zrak imaju i Koprivnica i Kutina, navodi se na stranicama Ministarstva.

Stručnjakinja: ‘To nije univerzalni pokazatelj’

Pojašnjenje ovih podataka i same stranice IQAir RTL je dobio od voditeljice Službe za istraživanje kvalitete zraka, modeliranje i primjenu u Sektoru za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda, Sonje Vidič.

Vidič je rekla da AQ Indeks nije jedinstveni univerzalni pokazatelj kvalitete zraka.

“On ovisi o tome tko ga izrađuje i koje parameter uzima u obzir. Zbog toga ćete, ovisno o tome koju ste stranicu ‘upiknuli’, a osobito kada se radi o ‘world’ kategoriji dobiti kojekakve rezultate”, upozorava Vidič i dodaje da ako želite provjerenu informaciju onda je najbolje da je tražite na stranicama našeg portala kvalitete zraka: Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj (azo.hr) a za širu sliku portal Europske agencije za okoliš gdje su uključeni I naši podaci, a izračun indeksa kvalitete zraka je poznat i provjerljiv”, kaže Vidič i dodaje da prema ovim podacima Zagreb zasigurno nije najzagađeniji grad u Europi danas, a još manje u svijetu.

“Kao što svjedočimo već oko tjedan dana nalazimo se u području prostrane anticiklone koja zahvaća veći dio europskog kontinenta. To, drugim riječima znači da je strujanje I pročišćavanje zraka vjetrom slabo, te da se sve emisije onečišćujućih tvari gomilaju u relativno niskom graničnom sloju atmosfere bez mogućnosti prijenosa i razrjeđenja. To je uobičajena situacija u hladnom dijelu godine i povremeno se bilježe ovakve stagnacijske situacije velikih razmjera (od Baltika do Bliskog Istoka)”, kaže Vidič.

Sezona grijanja i (ne)čistoća zraka

Vidič naglašava i da sve dok traje sezona grijanja, u ovakvim situacijama će koncentracije lebdećih čestica, ali i drugih spojeva biti visoke.

“One kod nas nisu alarmantne ali zrak zasigurno nije čist. S odmicanjem anticiklone prema istoku situacija će se poboljšati. Promjena vremena se prognozira za vikend, tako da će se uskoro stanje popraviti. Treba istaknuti da se stanje kvalitete zraka mijenja iz sata u sat te da činjenica da je negdje izmjerena najviša vrijednost indeksa kvalitete zraka u 10 sati ne znači da će to biti i u 11 i u 15 sati. Lokalni uvjeti oko same lokacije mjerenja se mijenjaju, tako da se i konačna slika u skladu s time mijenja. Zato je pouzdanije govoriti o proteklom danu – jer za njega postoje usrednjene vrijednosti koje eliminiraju ‘hirovitost’ pokazatelja onečišćenja kada ih promatramo iz sata u sat”, objasnila je Vidič.

Povratak na Net.hr