Zagreb spreman i za nuklearnu katastrofu

12.11.2012.
19:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Konferencija je dio istoimenog projekta koji je financiran iz programa Europske unije 'Mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu'. Na konferenciju se prijavilo 150 djelatnika zaštite i spašavanja iz cijele Hrvatske i Slovenije. Kroz kratka predavanja obraditi će se neophodni postupci prilikom evakuacije i prijema evakuiranog stanovništva.

Projekt 'Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće', vrijedan 520 tisuća eura započeo je 1. siječnja ove godine i trajat će do kraja 2013. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Zagreb kao partnera iznosi 142.938 eura. Nositelj cijelog projekta je Općina Krško iz Slovenije, a partneri u projektu su Grad Zagreb i Grad Cernavoda iz Rumunjske.

Opasnost je vrlo mala, ali...

Glavna zadaća projekta je unaprjeđenje pripravnosti sustava zaštite i spašavanja, priprema stanovništva za slučaj nuklearne nesreće i jačanje međunarodne suradnje u zaštiti i spašavanju na regionalnoj i lokalnoj razini.

'Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 km od državne granice. Obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani, vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna po stanovništvo je vrlo mala, no posljedice takve nesreće za zajednicu su velike što zahtijeva visoku pripremljenost snaga koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju te razrađene procedure međugranične suradnje', stoji u priopćenju voditeljice Odjela za komunikacije Ureda za upravljanje hitnim situacijama, Kristine Martinović.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali