'Zagreb je najštedljiviji grad u Hrvatskoj'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić "sa zadovoljstvom" je danas izvijestio javnost kako je Zagreb najštedljiviji grad u Hrvatskoj. A štednju je gradonačelnik poistovjetio s otkazima.

7.11.2012.
14:30

"Jedino je Grad Zagreb smanjio broj zaposlenih u tijelima, dok je na svim ostalim razinama (županije, gradovi i općine), došlo do povećanja", stoji u Bandićevom priopćenju u kojem se poziva na Newsletter Instituta za javne financije autora Josipa Franića.

Tako se navodi kako je Zagreb u razdoblju od 2007. do 2011. smanjio broj zaposlenih u gradskim uredima, zavodima i službama za 2,1 posto, dok je broj zaposlenih u dječjim vrtićima, domovima zdravlja, knjižnicama narastao za 5,1 posto.

"Zagreb i u krizi želi, mora biti i jest razvojni primjer Republike Hrvatske koja je na pragu ulaska u Europsku uniju. Glavni grad Zagreb ima svoju razvojnu filozofiju i strategiju od koje ne odstupa ni u ovim teškim recesijskim vremenima, zadržavajući svoju razvojnu autonomiju i kreativnost te položaj grada lidera, ne samo Hrvatske nego i šire regije", zaključuje se u Bandićevom priopćenju o najštedljivijem gradu u Hrvatskoj.

Franić, međutim, u svome newsletteru nije iskoristio ovaj Bandićev pridjev govoreći o Zagrebu. Dapače, on ističe sljedeće: "Pri padu proračunskih prihoda potrebno je smanjivati ukupne rashode, a najmanje je poželjno povećavati broj zaposlenih. S druge strane, smanjivanje broja zaposlenih uzrokuje dodatni porast nezaposlenosti i pogoršava socijalnu situaciju unutar zajednice, ionako narušenu krizom. (...) najveće su uštede ostvarene upravo smanjenjem ili zamrzavanjem plaća i skraćivanjem radnog tjedna", stoji u Franićevom radu pod nazivom "Zapošljavanje na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj tijekom gospodarske krize".

Drugim riječima, to da je Zagreb najštedljiviji grad, čista je Bandićeva konstrukcija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali