Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

SVE MIRIŠE NA - KORUPCIJU

‘ZAGREB IMA NAJKORUMPIRANIJI ADVENT U EUROPI’: Ugostitelji prodaju kobasice za 30 kn, a znate li koliko od toga ostane njima?

Većina onih koji su dobili dozvole za lokaciju prošli su jeftino. Postoji rješenje za to…

Zagrebački Advent osim one divne strane, koju vide posjetitelji, nudi i mračnu stranu korupcije, prijevara, malverzacija svih vrsta. Tako za RTL Direkt tvrde ugostitelji koji su odlučili anonimno progovoriti o cijeloj situaciji proteklih godina, ali i ove.

Sve to izaziva opravdanu gorčinu svih ugostitelja koji u takvom biznisu ne sudjeluju. A imenom i prezimenom u ime svih njih pred kamere je stao predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

“Ove godine iznajmljivanje kućica plaća se 20.000 do 100.000 kuna, prije sedam ili osam bilo je 10.000 do 12.000. Sustavno raste sve, agencije investiraju u program, drugi ništa, ima ih koji iznajmljuju skupo, a ne daju valorizaciju programa”, naglasio je Medak.

Većina onih koji su dobili dozvole za lokaciju prošli su jeftino. Postoji rješenje za to…

Tražili su koeficijente za ugostitelje

“Bili smo u nadležnim gradskim uredima zbog tog problema i tražili smo rješenje. Ili bečki model, što nije baš dobro. Tražili smo da se uvedu koeficijenti za ugostitelje na osnovu kojih bi dobili kućice. Nema tu zdravog napretka, ponekad treba napraviti korak unatrag da bismo išli korak naprijed”, pojasnio je Medak.

“Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi; 10 kuna od svake fritule ide za – mito.”

Proteklih godina cijene ugostiteljskih usluga rasle su 30 posto.

“Tako je zbog rasta PDV-a i najma kućica te samog programa, rastom kvalitete ponude. Kvaliteta nikad nije bila bolja, kao ni cijene. No, uvjeren sam da je ovo najbolji Advent i da ugostitelji nude najkvalitetnije proizvode”, govori Medak.

Cijene jesu porasle, no pitanje je koliko ugostitelj zaradi kroz primjer kobasice od 30 kuna. Kao što je pitanje i koliko cijela afera oko Adventa može utjecati na promet.

Ipak se isplati doći

“Daje 15 ili 16 kuna državi kroz porez, tu su i druga davanja… Otprilike mu ostaju dvije ili tri kune po kobasici. Što se afere tiče, neće utjecati na Advent, veći problem su vrijeme i ovi minusi.”

Na kraju, na Advent se, kaže Medak, isplati doći.

“Jedna lokacija nudi kuhinju iz cijelog svijeta, a kao što sam i rekao, nikad ponuda nije bila kvalitetnija.”

Povratak na Net.hr