ČEKAJU SE POTPUNI REZULTATI

ZAGREB DANAS IMA MANJE ZARAŽENIH NEGO JUČER? Punktovi s brzim testovima će odmah na licu mjesta otkriti je li netko pozitivan

‘Bit će nešto manje ukupno pozitivnih u Zagrebu nego jučer. Vjerojatno oko 650, manje od jučerašnjih 705’

Jasmina Vraneš, mikrobiologinja NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, jutros je za HRT objavila nove brojke o koronavirusu u Zagrebu. Rekla je da su na zavodu obradili 1193 uzorka te da je pozitivnih bilo 479. “Znači, bit će nešto manje ukupno pozitivnih u Zagrebu nego jučer, još nam nisu pristigli kompletni rezultati za Zagreb budući da nešto tih testova radi i HZJZ, koji radi jako puno, ali glavnina njihovih uzoraka dolazi iz hrvatskih županija. Vjerojatno oko 650, manje od jučerašnjih 705, predviđam da će biti danas”, rekla je Vraneš.

Dodala je da se postoci pozitivnih na broj obrađenih u zadnjih 20-ak dana drže između 35 i 41 posto te je istaknula da se uvode brzi antigenski testovi koji u ovoj situaciji mogu znatno rasteretiti i epidemiologiju i kliničku mikrobiologiju.

“Ide se na to da se osnivaju punktovi u Zagrebu na kojima će odmah na licu mjesta reći je li netko pozitivan od tih koji imaju simptome i oni ne moraju ići kod nas, neće se potvrđivati pozitivni, zbog te visoke specifičnosti brzog antigenskog testa”, rekla je Vraneš.

Navela je da su se ti testovi već počeli upotrebljavati u Hitnoj pomoći, a od sljedećeg tjedna će se rutinski upotrebljavati na tim punktovima. Dodala je da ti testovi mogu biti lažno negativni, iako postoje razlike među njima.

GLAVNA SESTRA ŠTAMPARA: ‘Mi koji se svakodnevno susrećemo s bolesnim osobama vjerujemo i znamo da virus nije šala’

JEDAN PROBLEM S CJEPIVOM MOGAO BI PRODULJITI PANDEMIJU: Dodatni kreveti u KB Dubrava, nove mjere kreću u brojnim gradovima

Cjepivo protiv virusa

Komentirala je i cjepiva protiv koronavirusa rekavši da je Pfizerovo vrlo osjetljivo na temperaturne promjene. “Najbolje je da se uskladišti na minus 80, minus 70”, rekla je Vraneš, dodavši da to cjepivo jako obećava te da postoje najave da bi se moglo registrirati već potkraj godine.

Vraneš ne dvoji kako će HZJZ i županijski zavodi izvrsno riješiti distribuciju cjepiva. Napomenula je da cjepivo mora zadovoljiti sigurnosne standarde te da treća faza kliničkog istraživanja uključuje desetke tisuće osoba.

“Sad imamo 200-injak različitih cjepiva u različitim fazama istraživanja, od kojih je 40-ak u završnim fazama 2 i 3 kliničkog istraživanja, a nekih šest vidimo kao neke koji su vrlo brzo pred registracijom”, rekla je Vraneš.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr