SVI MORAJU PLATITI

ZADRANIN U ČUDU I U PREKRŠAJU: Kupio polovni auto, stigla mu opomena s HRT-a!

Jedan Zadranin se neugodno iznenadio kad je poštom od HRT-a dobio obavijest da je počinio prekršaj. I to da se protiv njega namjerava podnijeti optužni prijedlog zbog osnovane sumnje da u roku od 30 dana od nabave prijamnika, odnosno registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom, nije taj radioprijamnik prijavio Hrvatskoj radioteleviziji, čime je počinio prekršaj iz članka 47. Zakona o HRT-u, piše Slobodna Dalmacija.

PLENKOVIĆU I PETROVU STIGLO OŠTRO PISMO IZ EU-a: ‘Ne smanjujte HRT pristojbu’

“Kupio sam polovni automobil od fizičke osobe na svoje ime, dakle također kao fizička osoba, a ne kao nekakva tvrtka, obrt ili takvo što, i nakon pola godine dolazi mi preporučena pošiljka od HRT-a koju potpisuje njihov službenik (voditelj odjela pretplate) Damir Tus, kojom traže od mene da prijavim radio radi plaćanja pristojbe. Ja ne znam otkud su mene našli, odakle im moj OIB, moja adresa, kako znaju da imam automobil i da imam radio u automobilu? Otkud im svi moji podaci, tko im je to dao?”, rekao je Zadranin i dodao:

‘Ne želim njihov signal’

“I traže od mene da plaćam 80 kuna mjesečno, gotovo tisuću kuna godišnje, znači isto onoliko koliko se plaća za televizor u kućanstvu. Ja nikada nisam plaćao pretplatu, moji je roditelji plaćaju u kući, ali ja ne. Nemam televiziju, ne gledam i ne slušam HRT, a radio u autu kupio sam zajedno s vozilom. Na njemu slušam samo svoju muziku s CD-ova, uopće ne slušam radio, ni bilo kakvu radiopostaju”.

“Ne znam što ću sad s tim, ne shvaćam zašto sam napravio prekršaj ako nisam mjesec dana nakon kupnje auta prijavio radio? Znaju moj OIB, moju kućnu adresu, znaju da imam auto i da imam radio? Pa što su oni? Dođe li do suda, pozivam inspekciju da dođe, neka napravi očevid i izvade mi radio iz auta pa ga zapečate jer ne namjeravam platiti nešto što uopće ne koristim, niti to namjeravam. Ne želim njihov signal i ne znam zašto bi ga oni meni nametali?”, pita se ovaj Zadranin.

Prema informacijama koje se nalaze na internetskim stranicama HRT-a, mjesečna pristojba državna je potpora koju su obvezni plaćati svi vlasnici ili posjednici prijamnika (radija, televizora ili kojega drugoga uređaja) u Republici Hrvatskoj u cilju osiguravanja sredstava za rad javnoga medijskoga servisa te financiranje Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija i rada Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC). Plaćanjem mjesečne pristojbe sudjeluje se u solidarnom, zajedničkom financiranju javnoga medijskog servisa.

Kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika plaćaju jednu mjesečnu pristojbu, navodi se, ali i pojašnjava na koje je sve uređaje pristojba proširena: televizor, radio, stolno ili prijenosno računalo, odnosno pametni telefon.

Dakle, iako možda nemate televizor kod kuće, ako imate računalo, tablet, pa čak i pametni telefon ili radio u svom automobilu – dužni ste, prema Zakonu o HRT-u, plaćati pristojbu.

S obzirom na to da najveći dio građana ima neki od tih uređaja, po HRT-ovu zakonu pretplatu su zapravo dužni plaćati gotovo svi građani Republike Hrvatske. U većini novijih automobila, radioprijamnici su povezani sa središnjim kompjutorom automobila i ne mogu se jednostavno isključiti ili izvaditi.

Josip Miletić, predsjednik Udruge “Zadarski potrošač”, kaže kako nije osobno čuo za slučaj prijave HRT-a zbog radija u automobilu.

“HRT je u ovom slučaju postupio prema važećem zakonu i u pravu je, dodao bih – nažalost. Građani su dužni prijaviti posjedovanje televizora, radija ili nekog drugog uređaja s pomoću kojega mogu gledati programe javnog servisa HRT-a i pristojba se ne odnosi na korištenje njihovih usluga, nego je jedna vrsta nameta, odnosno poreza. Dok se taj zakon ne promijeni, građani su dužni plaćati pristojbu, pa tako i građanin koji vam se javio, i mi im u tome ne možemo pomoći”, rekao je Miletić.

‘Svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik’

Pitanja je upućeno i HRT-u, i to osobno Damiru Tusu, voditelju odjela pristojbe.

“Kako iz Vašega upita nemamo konkretne podatke o osobi, možemo načelno odgovoriti da je Hrvatska radiotelevizija (HRT) pravna osoba s javnim ovlastima te je stoga primatelj osobnih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka upravo radi obavljanja poslova u okviru zakonski utvrđenih djelatnosti Hrvatske radiotelevizije, među kojima je i obavljanje javnih ovlasti poput naplate mjesečne pristojbe.

Poslana je obavijest utemeljena na članku 109.a Prekršajnoga zakona (NN br. 107/7, 39/13 i 157/13), pri čemu se prekršaj može odnositi na posjedovanje televizijskoga prijamnika koji nije prijavljen u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji ili je u uporabi odjavljeni prijamnik, odnosno na posjedovanje motornoga vozila s ugrađenim radijskim prijamnikom.

Privatne se osobe pri očitovanju obično pozivaju na okolnost koja nije relevantna za konkretan slučaj iako su zakonskim odredbama pokriveni svi mogući slučajevi. Zbog toga su, naime, važni konkretni podaci o počinitelju. Kako je obavijest utemeljena na neposrednome saznanju činjenica od strane ovlaštenih kontrolora Hrvatske radiotelevizije, važni su konkretni podaci o počinitelju.

Bez podataka o počinitelju prekršaja ne možemo utvrditi osnovu počinjenja prekršaja. U konkretnome slučaju može biti riječ o bilo kojoj vrsti prijamnika čije se posjedovanje, u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji, čl. 34., mora prijaviti Hrvatskoj radioteleviziji u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika. Hrvatska radiotelevizija šalje tipizirane obavijesti u kojima se podsjeća na odredbe Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, naime, propisuje da je svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskoga ili audiovizualnoga programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan Hrvatskoj radioteleviziji plaćati utvrđenu mjesečnu pristojbu.

U odredbama se istoga zakona usto navodi i da su fizičke osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu i nisu članovi kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu dužne plaćati pristojbu za prijamnik u motornome vozilu registriranom na njihovo ime.

Za pravne i fizičke osobe koje se bave ugostiteljskom djelatnošću, u skladu s člankom 34., st. 8. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, postoji iznimka te se za jedan prijavljeni prijamnik u ugostiteljskome objektu stječe pravo triju dodatnih prijamnika u istome ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe”, stoji u odgovoru HRT-a.

 

Povratak na Net.hr