'U IME OBITELJI'

ZABRANA POBAČAJA NA USTAVNOM SUDU: Markićkina udruga opet u akciji, ministar Kujundžić im brzo odgovorio

Kao što su to ranije i najavljivali, Udruga U ime obitelji danas je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnijela Suprijedlog za ocjenu suglasnosti tzv. Zakona o pobačaju s Ustavom Republike Hrvatske. Kažu da Ustavni sud treba znati ‘za pravne i druge činjenice koje su se promijenile u posljednjih 25 godina i na temelju potpune pravne i životne argumentacije donijeti odluku’.

Oni smatraju kako je pravo na pobačaj ‘projekcija individualnih želja u društveni poredak’ te da ‘predstavlja pogrešno poimanje ljudskih prava i otvara opasno područje pretvaranja bilo kojih želja u individualne slobode i prava’.

‘Ljudsko biće je i nerođeno dijete’

Marija Junković, članica pravnog tima U ime obitelji, navodi da tzv. Zakon o pobačaju nije u skladu s Ustavom RH jer taj isti Ustav jasno propisuje da ‘svako ljudsko biće ima pravo na život’, a ‘ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka’.

HDZ OTKRIO ŽELI LI UKINUTI POBAČAJ: Doznajte u kojim slučajevima bi on bio ilegalan

‘Jedini ispravni odnos jest promatranje prava na život majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta. Stoga, isključivo kada je ugroženo pravo na život i zdravlje majke, opravdano je stavljati u ravnotežu pravo majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta’, rekla je Junković.

Željka Markić
Željka MarkićFoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘Nije mjera zdravstvene zaštite’

U ime obitelji smatra i kako se pobačaj ‘ne može smatrati mjerom zdravstvene zaštite jer se njime ne postiže niti jedna od svrha zdravstvene zaštite navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem se istodobno pacijentom smatra nerođeno dijete’.

NA SKUPU ŽELJKE MARKIĆ: Izjednačili homoseksualnost sa zoofilijom i pedofilijom

‘Kako ljudska prava proizlaze iz same prirode bića, a ne iz sposobnosti da se čovjek ponaša na određeni način ili ovisno o stupnju njegova razvoja, nerođena djeca imaju ljudska prava neovisno o svojoj dobi’, dodala je Kristina Bakula, članica pravnog tima U ime obitelji.

Kujundžić: Zabrana ne bi riješila problem pobačaja

Komentirajući udrugu “U ime obitelji” koja podnosi prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona o pobačaju, ministar zdravstva Milan Kujundžić je ponovio svoje stajalište da ako bi se zabranom riješio problem pobačaja, on bi glasovao za zabranu, međutim, zabrana to ne bi riješila.

KRŠĆANSKI AKTIVISTI DOČEKUJU TRUDNICE U BOLNICAMA I ODGOVARAJU IH OD POBAČAJA: ‘Odakle im informacije? Ovo je za sud!’

Stoga je poručio kako je zadatak Vlade, ali i svakoga čovjeka, “učiniti sve da pobačaja bude što manje, kao i pomoći majkama u teškim trenucima, da imaju materijalnu sigurnost i ona i dijete, te da im treba pomoći duhovno i psihološki kako se ne bi odlučile na pobačaj”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr