Ništa od Čačićevih instant-rješenja, evo izlaza iz krize!

Uvjeravaju nas da u ovom kompetitivnom sistemu moraju postojati bolje i lošije škole i fakulteti, da su za to ovi prvi skuplji, i da kvalitetno obrazovanje ima i svoju cijenu.

6.6.2012.
13:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve je počelo '60-ih godina kada je Finska kvalitetno obrazovanje postavila kao ključni temelj razvoja zemlje koji je neposredno povezan s gospodarstvom i mogućnostima zapošljavanja.

Sve do tada veliki dio mladih Finaca napuštao je školu nakon srednje škole, a sveučilišno obrazovanje bilo je uglavnom privilegija elite i bogatijih građana.

Put prema oporavku

No, Finska je vrlo brzo shvatila da to nije put prema gospodarskom oporavku zemlje. Finski parlament tako 1963. godine donosi ključnu odluku da je javno školstvo i dobar obrazovni sustav ključ gospodarskog oporavka. U praksi je to značilo da je svaki učenik imao mogućnost besplatnog i kvalitetnog školovanja, a Sveučilišta su uskoro besplatno ponudila magistarske programe.

Ovo i još mnogo toga više o tome kako je Finska postala jedna od vodećih zemalja svijeta prema procijenjenoj kvaliteti obrazovanja kazao nam je u intervjuu tjedna hrvatski veleposlanik u Finskoj Damir Kušen.

Vodeći se mišlju da bez svima dostupnog kvalitetnog obrazovanja, obrazovanja kao javnog dobra, nema gospodarskog napretka zemlje, Kušen si je uzeo za cilj promovirati pozitivne nordijske modele obrazovanja u Hrvatskoj.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali