IMA LI KRAJA? / Imamo najvišu stopu inflacije u posljednjih 10 godina: 'Više ništa ne možemo prognozirati. Spremajmo se za najgore...'

Na godišnjoj razini najviše su porasle cijene prijevoza, i to za 9,9 posto u odnosu na kolovoz prošle godine

20.9.2021.
8:22
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijene rastu iz dana u dan, bilo da je riječ o hrani, građevinskom materijalu ili gorivu, a u odnosu na kolovoz prošle godine cijene su porasle 3,1 posto! Uz to, Hrvatska je u kolovozu zabilježila najvišu stopu inflacije u gotovo deset godina.

"Osim učinka baznog razdoblja, posljedica je to prelijevanja cijena sa svjetskih robnih tržišta, rastuće domaće i inozemne potražnje te konvergencije cijena prema europskom prosjeku, osobito usluga", smatraju analitičari RBA banke, piše tportal.

'Spremajmo se za najgore'

Na godišnjoj razini najviše su porasle cijene prijevoza, i to za 9,9 posto u odnosu na kolovoz prošle godine. Vlasnik portala cijenegoriva.info Tin Bašić kaže za tportal da ako primjerice gledamo samo cijene benzina, one rastu u posljednjih sedam godina pa nas ne treba čuditi općeniti rast cijena.

"Ako tome pribrojimo lanjski pad cijena uslijed lockdowna i rekordno male potrošnje, nije neko veliko iznenađenje to da je sve poskupjelo i da imamo nagli rast cijena. Osim toga, gospodarstvo je u velikom riziku od novog zatvaranja pa se cijene preventivno dižu, dok ima potrošnje. Veliki su problemi i u Kini zbog gužve u lukama, a cijene prijevoza jednog kontejnera skočile su i za više od 300 posto i to je isto jedan od velikih uzroka poskupljenja", kaže Bašić.

"Ako nas je korona nešto naučila, to je da više ništa ne možemo prognozirati. Spremajmo se za najgore, nadajmo se najboljem. Imali smo i više stope inflacije i ona će se prije ili poslije normalizirati", smatra Bašić.

Možda će te zanimati

'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali