Za stolariju, izolaciju i jeftinije grijanje poklanjaju do 37.500 kuna

shimmer fallback

Svi koji, ipak, žele koristiti sunce kao alternativni izvor energije, odnosno pokušati smanjiti račune za potrošnju struje, sad imaju prilike za 'popravni'.

19.12.2014.
6:17
Play logo

Krajem kolovoza na natječaj za ugradnju solara na kući uz potporu iz splitske gradske blagajne javio jedan jedini Splićanin.

Svi koji, ipak, žele koristiti sunce kao alternativni izvor energije, odnosno pokušati smanjiti račune za potrošnju struje, sad imaju prilike za 'popravni'. Naime, Grad u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ponovno nudi subvencije, i to ne samo za solarne toplinske kolektore već i za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, što je predmet drugog natječaja, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su u pitanju sunčani toplinski pretvarači (kolektori) za pripremu potrošnje tople vode i grijanje, zainteresiranim korisnicima subvencionira se 50 posto ukupne vrijednosti opravdanih troškova, odnosno maksimalno 15.000 kuna, od čega 40 posto (12.000 kuna) plaća Fond, a ostatak (3.000 kuna) financira Grad Split. Spomenuta sredstva, napominje se u nadmetanju, osigurana su za maksimalno 25 korisnika.

Subvencije za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća još su izdašnije - Grad i Fond daju (u omjeru istom kao i za solare, op.a.) novčanu potporu od maksimalnih 37.500 kuna što, prema njihovoj procjeni, iznosi 50 posto ukupne vrijednosti opravdanih troškova.

Zainteresirani korisnici mogu se, kad je u pitanju taj natječaj, prijaviti za nekoliko mjera povećanja energetske učinkovitosti - zamjenu postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice kuće, ugradnju plinskih kondenzacijskih kotlova, ugradnju uređaja za povrat topline otpadnog zraka, kao i za izradu energetskog pregleda i energetskog certificiranja. Iz Fonda za energetsku učinkovitost i Grada Splita spremni su sufinancirati ukupno 21 korisnika za spomenute mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za dostavu prijava na oba natječaja je 28. veljače 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične subvencije svojim građanima nude i drugi gradovi u Hrvatskoj.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo