Za radno mjesto traže i do 7.000 eura

Pronaći posao u struci san je većine mladih. Dio njih traga za radnim mjestom u državnoj službi, ali, prema svjedočenju nezaposlenih, to većinom ostvare oni koji imaju dovoljno novca ili dovoljno brzo prihvate ‘pravila igre’, pa se priključe velikim političkim opcijama.

Prema podacima koje je Slobodnoj Dalmaciji ustupila mlada profesorica koja već godinama traži posao, ‘tarifa’ za ‘kupnju’ profesorskog mjesta u školama iznosi od 3.000 do 7.000 eura, ovisno o satnici koju će kandidat dobiti nakon potpisivanja ugovora. Prema njezinim navodima, nastavniku koji je dao ‘kuvertu’ sa 7.000 eura potrebno je skoro 10 mjeseci kako bi otplatio ‘cijenu’ radnog mjesta, pod pretpostavkom da odrađuje punu satnicu koju je vrlo teško dobiti.

Život na zamjenama

Ravnatelji obrazovnih ustanova, uz članove školskih odbora, idealne su mete za korupciju jer upravo oni uglavnom odlučuju o primanju kandidata. No, problem je što ni osobe koje si uspiju prikupiti novac za “kupnju” radnoga mjesta nisu sigurne da će ga i dobiti.

“Poslala sam 97 molba u posljednje dvije godine, a životopis sam osobno odnijela u skoro sve splitske škole, osnovne i srednje. Ispočetka sam odbijala raditi preko veze, ali onda sam počela i ja promišljati o poznanicima, jer sam uvidjela da će mi se život svesti na nekoliko zamjena godišnje i poneke repeticije. Prema mojem iskustvu, u rijetko kojoj školi natječaj nije namješten. Svatko tko je u tim krugovima, tijekom samo nekoliko dana, može doznati tko će dobiti traženo radno mjesto, ali i tko će ga mijenjati budući da je profesora puno, a malo radnih mjesta. Ne bira se po sposobnostima nego po podobnosti ili, što je jednako loše, po platežnoj moći”, kaže mlada profesorica u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

“A što bi mi to donijelo…’

Mlada profesorica društvenog smjera otkriva da su neke njezine kolegice “kupile” posao bez grižnje savjesti, te da i ona počinje razmišljati o tome da su bile u pravu.

Na novinarsko pitanje zašto nije prijavila koruptivno djelo nadležnim službama, kratko odgovara: “A što bi mi to donijelo… tek onda se ne bih nikada zaposlila. To je naša stvarnost i nikada nisam susrela nekoga tko je to prijavio”.

Povratak na Net.hr