POKRENULI PETICIJU

ZA NJIH JE ON HEROJ: Nijemci žele posthumno odlikovati poljskog vozača kamiona

U Njemačkoj je u ponedjeljak pokrenuta peticija kojom se žele potaknuti vlasti da posthumno dodijele njemačko odličje poljskom vozaču čija je intervencija možda spasila živote u napadu kamionom na božićnom sajmu u Berlinu prije tjedan dana.

REKONSTRUKCIJA: Ubojica iz Berlina u Europu je stigao pretvarajući se da je migrant, pogledajte gdje se sve kretao

Dosad je više od 33.000 osoba potpisalo peticiju na internetskoj stranici Change.org na kojoj se traži da šef njemačke države Joachim Gauck dodijeli Lukaszu Urbanu Savezni križ zasluga, najviše civilno priznanje u zemlji.

Usporedo s tim, zastupnik oporbene stranke Zeleni Omid Nouripour pozvao je šefa diplomacije Waltera Steinmeiera da posthumno oda počast njegovu “junačkom držanju”.

MASAKR U BERLINU: Njemačka je znala da će se dogoditi napad na božićni sajam? Vozač kamiona smrti tvrdi: ‘Nisam kriv!’

Policija je pronašla ubijena vozača na suvozačkom sjedalu njegova kamiona, korištena u napadu 19. prosinca, u kojem je poginulo 12 osoba a pedesetak ranjeno.

Po medijima, vozač je moguće otet i primoran voziti kamion kroz gomilu prije nego je ubijen. Ili je pak sa suvozačkog sjedala pokušao preuzeti kontrolu nad vozilom i skrenuo ga sa smrtonosne putanje.

“Zahvaljujući tom herojskom činu, vjerojatno je spasio život brojnih osoba. Za to zaslužuje najviše njemačko priznanje”, tvrdi se u tekstu peticije.

Povratak na Net.hr