KRIZNO KRPANJE PRORAČUNA

ZA MINIMALAC SE PRIJAVILO 550.000 LJUDI! Uskoro prijedlog smanjenja plaća; Ministar otkrio iduće poteze, a ima i olakšavajuću vijest

‘Prihode planiramo na minimalnoj razini, a ovih 65-70 milijardi u proračunu manjim dijelom ćemo pokriti iz prihoda, a najvećim od zaduživanja’, kazao je ministar financija

Nakon što je u utorak usvojen tzv. travanjski paket Vlade RH za spas gospodarstva, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na televiziji N1 govorio je o tome kako će taj paket mjera – procjenjuje se da će biti “težak” oko 10 milijardi eura – biti financiran te kakve su perspektive hrvatskog gospodarstva nakon krize zbog pandemije koronavirusa.

Na pitanje kako Vlada planira zakrpati proračunsku rupu od otprilike 65-70 milijardi kuna, koliko iznose potrebe države za tri mjeseca, Marić je kazao da Vlada već radi na tom pitanju.

SABOR SNAŽNO PODRŽAO VLADU: Usuglasili se oko novog paketa mjera za pomoć gospodarstvu u ‘korona krizi’

‘Prioritet nam je održivost 2. mirovinskog stupa’

“Odgovor se već radi. U ovim okolnostima ništa nije lagano, ali radimo. Naš fokus je definitivno na domaćem tržištu, ali radimo sve i za iskorak na međunarodna tržišta. Za prvu ruku, zaduživanje planiramo na domaćem tržištu, to je već u fazi konkretizacije”, kazao je Marić.

Dodao je da se razmišlja i o tome da se “upogoni” mirovinske fondove s visokom razinom imovine.

“Što se tiče održivosti drugog stupa i mirovinskog sustava, to nam je prioritet”, rekao je Marić te izvijestio da je danas započela isplata mirovina te da će biti dovršena do kraja tjedna.

MINISTAR ALADROVIĆ KAŽE DA IMAMO RAST BROJA NEZAPOSLENIH, ALI DODAJE: ‘Mislim da smo uspjeli izbjeći najcrnji scenarij’

‘Predani zahtjevi za minimalac za 550.000 ljudi’

Govoreći o mjerama za spas gospodarstva, ministar financija rekao je da s prvim paketom nije izgubljeno vrijeme. Pozvao je na zajedništvo i solidarnost u krizi.

“Prve mjere bile su presudne za kratki rok, a danas znamo da je za ožujak predano zahtjeva za minimalac za ukupno 550 tisuća ljudi. U ponoć je istekao rok. U Poreznu upravu stiglo je 82 tisuće zahtjeva, a 70 posto već je obrađeno. Danas do kraja dana potpisat ću Pravilnik koji regulira porezni segment, korekcije sustava PDV-a. Uistinu sve radimo u maksimalno kratkim rokovima”, rekao je Marić.

Što se tiče poslovnih banaka i moratorija na kredite, Marić kaže da su pokrenute mogućnosti odgode te da banke različitom brzinom kreću u to, ali niti jedna ispod tri mjeseca moratorija.

AKO NAS OVA KRIZA NE OTRIJEZNI, NE ZNAM ŠTO HOĆE: ‘Odluke iz 90-ih sada dolaze na naplatu, najgori scenarij ne želim ni evocirati’

‘Situacija je puno bolja nego 2008. godine’

Otkrio je da se treći paket Vladinih mjera radi za “prvi dan poslije” pandemije. Tada će, kaže, domaća potražnja biti glavni generator gospodarske aktivnosti. Govoreći o trenutačnoj situaciji, rekao je da je ukupna vrijednost u padu za 40 posto od uvođenja restriktivnih mjera, ali da ima i većih padova u pojedinim granama, dok trgovina bilježi rast.

“Prije par dana završilo je prvo tromjesječje. Onaj tko ne zna što se događa, rekao bi da je u redu što se tiče prihoda. Ali sada očekujemo značajniju refleksiju. Mi prihode planiramo na minimalnoj razini, ovih 65-70 milijardi manjim dijelom ćemo pokriti iz prihoda, a najvećim od zaduživanja”, kaže Marić.

Sutra će, kaže, Vlada predstaviti uštede na rashodovnoj strani proračuna. Bit će to, kaže, samo “ključni rashodi”.

“Kada je riječ o smanjenju plaća, ide se na dijalog sa socijalnim partnerima. Mi dolazimo s nekoliko prijedloga na taj sastanak potkraj tjedna”, kazao je Marić ustvrdivši da je situacija puno bolja nego 2008. godine te stoga vjeruje da neće biti potrebe za dodatnim nametima i porezima.

OVO SU SVE VLADINE MJERE ZA POMOĆ GOSPODARSTVU: Marić se posebno obratio poduzetnicima, ima savjet i molbu za njih

Povratak na Net.hr