ZA MINIMALAC SE PRIJAVILO 550.000 LJUDI! / Uskoro prijedlog smanjenja plaća; Ministar otkrio iduće poteze, a ima i olakšavajuću vijest

'Prihode planiramo na minimalnoj razini, a ovih 65-70 milijardi u proračunu manjim dijelom ćemo pokriti iz prihoda, a najvećim od zaduživanja', kazao je ministar financija

8.4.2020.
15:46
Goran Stanzl/PIXSELL/EU2020HR
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je u utorak usvojen tzv. travanjski paket Vlade RH za spas gospodarstva, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marićna televiziji N1 govorio je o tome kako će taj paket mjera - procjenjuje se da će biti "težak" oko 10 milijardi eura - biti financiran te kakve su perspektive hrvatskog gospodarstva nakon krize zbog pandemije koronavirusa.

Na pitanje kako Vlada planira zakrpati proračunsku rupu od otprilike 65-70 milijardi kuna, koliko iznose potrebe države za tri mjeseca, Marić je kazao da Vlada već radi na tom pitanju.

'Prioritet nam je održivost 2. mirovinskog stupa'

"Odgovor se već radi. U ovim okolnostima ništa nije lagano, ali radimo. Naš fokus je definitivno na domaćem tržištu, ali radimo sve i za iskorak na međunarodna tržišta. Za prvu ruku, zaduživanje planiramo na domaćem tržištu, to je već u fazi konkretizacije", kazao je Marić.

Dodao je da se razmišlja i o tome da se "upogoni" mirovinske fondove s visokom razinom imovine.

"Što se tiče održivosti drugog stupa i mirovinskog sustava, to nam je prioritet", rekao je Marić te izvijestio da je danas započela isplata mirovina te da će biti dovršena do kraja tjedna.

'Predani zahtjevi za minimalac za 550.000 ljudi'

Govoreći o mjerama za spas gospodarstva, ministar financija rekao je da s prvim paketom nije izgubljeno vrijeme. Pozvao je na zajedništvo i solidarnost u krizi.

"Prve mjere bile su presudne za kratki rok, a danas znamo da je za ožujak predano zahtjeva za minimalac za ukupno 550 tisuća ljudi. U ponoć je istekao rok. U Poreznu upravu stiglo je 82 tisuće zahtjeva, a 70 posto već je obrađeno. Danas do kraja dana potpisat ću Pravilnik koji regulira porezni segment, korekcije sustava PDV-a. Uistinu sve radimo u maksimalno kratkim rokovima", rekao je Marić.

Što se tiče poslovnih banaka i moratorija na kredite, Marić kaže da su pokrenute mogućnosti odgode te da banke različitom brzinom kreću u to, ali niti jedna ispod tri mjeseca moratorija.

'Situacija je puno bolja nego 2008. godine'

Otkrio je da se treći paket Vladinih mjera radi za "prvi dan poslije" pandemije. Tada će, kaže, domaća potražnja biti glavni generator gospodarske aktivnosti. Govoreći o trenutačnoj situaciji, rekao je da je ukupna vrijednost u padu za 40 posto od uvođenja restriktivnih mjera, ali da ima i većih padova u pojedinim granama, dok trgovina bilježi rast.

"Prije par dana završilo je prvo tromjesječje. Onaj tko ne zna što se događa, rekao bi da je u redu što se tiče prihoda. Ali sada očekujemo značajniju refleksiju. Mi prihode planiramo na minimalnoj razini, ovih 65-70 milijardi manjim dijelom ćemo pokriti iz prihoda, a najvećim od zaduživanja", kaže Marić.

Sutra će, kaže, Vlada predstaviti uštede na rashodovnoj strani proračuna. Bit će to, kaže, samo "ključni rashodi".

"Kada je riječ o smanjenju plaća, ide se na dijalog sa socijalnim partnerima. Mi dolazimo s nekoliko prijedloga na taj sastanak potkraj tjedna", kazao je Marić ustvrdivši da je situacija puno bolja nego 2008. godine te stoga vjeruje da neće biti potrebe za dodatnim nametima i porezima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali