COVID PUTOVNICE I POPUŠTANJE MJERA PRED NAMA / Broj zaraženih pada, ali daleko smo još od važnog cilja: 'Nije nedostižno, ali moramo držati tempo'

Do sad je cijepljeno 1 dozom gotovo milijun i pol ljudi  što je oko 36% cijele populacije

21.6.2021.
7:06

Za desetak dana u Europu se uvode covid putovnice, papiri bez kojih će život u ovim pandemijskim vremenima biti malo teži. Do tog prvog srpnja, hrvatski je plan bio procijepiti 50 posto stanovništva. Iako cjepiva ima dovoljno, interes za cijepljenjem pada, javlja RTL.

"Činjenica je da sad imamo nekako manje interesa jer već smo dosegli plato cijepljenja, međutim trebamo i dalje nastaviti jednakim tempom da bismo dosegnuli cilj od 55% cijelog stanovništva kako bi se taj kolektivni imunitet postigao", kaže epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić

Do sad je cijepljeno 1 dozom gotovo milijun i pol ljudi  što je oko 36% cijele populacije. Obje doze ima tek svaki četvrti. Do kraja mjeseca je 10 dana u kojima bi trebalo cijepiti više od 500.000 ljudi, što znači 50.000 na dan.

"Nije nedostižno, ali treba ubrzati i dalje i nastaviti jednakim tempom. Ako bi se ovo usporenje nastavilo, teško da će se do tog datuma 1. srpnja to postići", kaže Nemeth Blažić. 

Stiže i veće popuštanje

Ministar Vili Beroš prije dva dana je rekao da će kraj epidemije biti kada se procijepimo u onoj mjeru i kojoj ćemo spriječiti širenje virusa. "To je potpuno jasno i to treba znati - znači naša sudbina je u našim rukama", rekao je ministar zdravstva 18. lipnja 2021. 

Ministar Davor Božinović pak je najavio kako od 1. srpnja kreće još veće popuštanje, a između ostalog na događanjima samo za one s COVID putovnicom, odnosno digitalnom potvrdom, neće biti ograničenja.

"Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima mogu instalirati aplikacija i na IOS sustavu i na android koja će momentalno moći očitati QR kod s digitalne potvrde i zasvijetliti zeleno ili crveno", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen