Play ponuda

SNIMLJEN DRAMATIČAN TRENUTAK OVRHE NAD DJETETOM: / Uplakanog Cesarea su silom ugurali u automobil

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ovršitelji su u utorak prijepodne odvezli dječaka Cesarea od majke Nine Kuluz i predali ga ocu.

19.6.2018.
8:12
Miranda Cikotic/PIXSELL
Play ponuda

Tijek događaja:

NOVO 11:50 - Slučaj je na Twitteru komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Pravna država funkcionira, vidite, u slučaju ovrhe nad djetetom. Poštuje se odluka suda i nema sad Ustavnog suda da tu odluku ukine. Ali, institucije rade svoj posao, je li tako. A dijete? Njegovi osjećaji, njegove traume, njegov plač i boli?", napisala je Kosor.


11:49 - Policija je na Pujankama privela dvije osobe na kriminalističko istraživanje. Iz policije nisu htjeli potvrditi je li jedna od privedenih osoba Vanja Kuluz, Cesareova tetka, koja je navodno privedena zbog neovlaštenog snimanja.


11:42 - "Ovrha je dovršena. Dijete je na putu za Italiju. Nažalost, nismo dorasli zaštiti dječjih, a time i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Nemamo kvalitetan ovršni i obiteljski zakon ni Pravilnik o provođenju ovrhe. Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti", rekao je odvjetnik Nine Kuluz Mišo Živaljić za Dalmatinski portal.


11:25 Fotoreporterka PIXSELL-a uhvatila je trenutak u kojem su malenog Cesarea praktički ugurali u automobil kojim je odveden od majke. Čovjek u bijeloj majici koji dječaka povlači u vozilo njegov je otac Alessandro Avenati. Nakon što su ušli u automobil, odvezli su se u pratnji policije.

Galerija

Image

SNIMLJEN DRAMATIČAN TRENUTAK OVRHE NAD DJETETOM: Uplakanog Cesarea su silom ugurali u automobil

Image

SNIMLJEN DRAMATIČAN TRENUTAK OVRHE NAD DJETETOM: Uplakanog Cesarea su silom ugurali u automobil


11:16 - O slučaju malenog Cesarea se govorilo i u Saboru. Miro Bulj dobio je dvije opomene i izgubio pravo govoriti cijeli dan, a više pročitajteOVDJE.


10:32 - Maleni Cesare u pratnji policije upravo je odveden. "Izdajnici, razbojnici!", vikao je jedan prosvjednik.


10:31 - Slobodna Dalmacija javlja da je dječak izveden iz stana. Trenutno se nalazi u automobilu ispred zgrade.


10:15 - "Hapsi Mamića, ostavite dite na miru", vikao je jedan prosvjednik.


10:14 - Cesareova tetka Vanja Kuluz navodno je privedena zbog neovlaštenog snimanja.


10:08 - Među prosvjednike je stigla vijest kako odvode dječaka te su odlučili blokirati cestu. "Priziv savjesti!", viču prosvjednici koji su sjeli na ulicu.


9:54 - Vanda Plazonić, prijateljica Nine Kuluz, javlja putem Facebooka da se u stanu odvija prava drama, prenosi Dalmatinski portal.

"Dragi svi, drama se odvija! Dječak urliče i zapomaže, urliče 'pustite me na miru', 'želim ostat ovdje', 'gubite seeeeee', jeca i urliče bez prestanka, a oni ga uporno obrađuju. Miču mamu da nije tu, žele biti sami s njim i ne daju mu mira već pola sata. Jadno dijete, koju traumu mu rade! Još ništa ne znamo, budite tu, ne daju mu mira", napisala je Plazonić.


09:05 - Stigli su ovršitelji. Prosvjednicima je zabranjen prolaz do ulaza u zgradu u kojoj je Nina Kuluz s Cesareom, piše Index. U Split je stigao i dječakov otac Alessandro Avenati.


8:42 - Bliži se trenutak zakazane ovrhe. Na Pujankama se okupilo 50-ak prosvjednika i gotovo dvostruko više policajaca koji su oko zgrade stvorili sigurnosni prsten.

Galerija


Splićani se u utorak ujutro okupljaju na Pujankama, u blizini zgrade gdje stanuje devetogodišnji dječak CesareAvenati s majkom NinomKuluz, a kojega bi danas službenici Općinskog suda trebali predati na skrb njegovom ocu Talijanu AlessandruAvenatiju.

Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još u ponedjeljak navečer, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda MariniBoko donijeli 10.600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći.

Noć prije, u nedjelju, Cesare je zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC Split gdje je bio zadržan sve do ponedjeljka popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu. Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje.

'Ratno stanje'

"U šoku sam, ispred zgrade je preko 20 policijskih kombija, kao da je ratno stanje. Ima više od 80 policajaca koji su tu zbog jednog dječaka od devet godina. Nismo spavali cijelu noć, ne znam što će biti oko 9 sati kad je najavljena ovrha i hoće li stvarno čupati dječaka iz majčinog zagrljaja", rekla je Vanja Kuluz, dječakova teta.

Pozvala je Splićane da dođu na prosvjed najavljen za 9 sati, kad je i ovrha.

Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, odgovorila je kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati.

Dječak završio na hitnoj

Podsjetila je da je dječak u petak završio 'na hitnoj' i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi.

Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor. "Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno", ustvrdila je.

U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer Alessandru Avenatiju nije bio osiguran prevoditelj za talijanski jezik.

Osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Play ponuda
Play ponuda