Vukovarski gradonačelnik o odluci Ustavnog suda kao 'sumraku demokracije'

shimmer fallback

"U toj odluci ima svašta. Ona je za nas obvezujuća i mi ćemo je provoditi, no ona ne rješava ništa, već upravo suprotno produžava ovo stanje.

13.8.2014.
15:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dan nakon odluke Ustavnog suda kojom je zabranje referendum o dvojezičnosti u Vukovaru se, osim činjenice da je dolaskom HDSSB-ove Slavice Jelinić na konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća ono napokon konstituirano i za njegova predsjednika izabran Igor Gavrić (HSP AS), ništa nije promijenilo, javlja Jutarnji list. Čak bi se moglo reći da će zabrana referenduma, kao i ona kojom je na Gradsko vijeće prebačena loptica i naloženo mu da pitanje dvojezičnosti uskladi sa zakonom, izazvati dodatne podjele i probleme. Tome u prilog govori i žestoka kritika koju je Ustavnom sudu uputio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je zabranu referenduma nazvao "sumrakom demokracije".

"U toj odluci ima svašta. Ona je za nas obvezujuća i mi ćemo je provoditi, no ona ne rješava ništa, već upravo suprotno produžava ovo stanje. Poruka Ustavnog suda meni je neprihvatljiva i predstavlja sumrak demokracije, jer sa demokracijom nema veze. Nespojivo mi je sa demokratskim uređenjem države, koja sebi u Ustavu tepa kako vlast proizlazi iz naroda, da postoji grupa ljudi, imenom i prezimenom njih 11 koji si daju za pravu zabraniti cijelom jednom narodu i svim građanima te države izjašnjavanje i odlučivanje po bilo kojem pitanju. S aspekta demokracije meni je jako sporno da postoji neki organ koji je iznad naroda i koji mu uvjetuje i govori što može i što ne može. To je sprječavanje vrhunca demokracije, što referendum svakako jest", kazao je Penava na konferenciji za novinare.

"Osobni stav" gradonačelnika

"U obrazloženju odluke stoji da se ona donosi u cilju zaštite demokratskih vrijednosti. Znači, štitite demokratske vrijednosti na način da zabranjujete najdemokratskiji institut. To dovoljno govori o apsurdnosti odluke i sustava kojeg imamo. Ovo je hinjenje demokracije. Ova odluka govori o neslobodnom i nedemokratskom društvu, jer ispada da su narod i građani po određenim pitanjima maloumni. Tko ima sebi za pravo uzeti i reći svakom građaninu: "Ne, ti o ovome ne smiješ iznijeti svoj stav i donijeti odluku." Tko u Republici Hrvatskoj smije zabraniti hrvatskom narodu da donesu bilo kakvu odluku, ako taj narod smatra da je to za njih dobro, a imaju pravo i pogriješiti? Mislim da su ovo ostaci nekih prošlih vremena. Pravnici će se naravno potruditi uvjeriti građane kako su ovo pravne regule, a ja bih tu htio podsjetiti na misao da je narod stariji od zakona i ne rađa se čovjek radi zakona, nego se zakon stvara radi čovjeka", rekao je Penava naglasivši kako je to njegov osobni stav.

"Ne bih volio da se tumači kao napad, jer i to podsjeća na neka prošla vremena. Ovo je moj stav, ne o pitanju ćirilice, već načinu odlučivanja Ustavnog suda. To su nedemokratske vrijednosti koje nisu budućnost hrvatskog društva i moderne hrvatske države", poručio je vukovarski gradonačelnik.

Da će biti problema u primjeni zakona smatra i SDSS-ov dogradonačelnik Srđan Milaković, koji je pozdravio zabranu referenduma, ali ga zabrinjava što je primjene zakona prebačena na lokalnu zajednicu "koja nije zrela riješiti to pitanje".

Milaković ipak ostavlja tračak nade da bi se lokalni političari mogli dogovoriti u kojoj mjeri će se zakon provoditi.

"Naš prijedlog će ići prema što je moguće široj primjeni zakona uz uvažavanje svih građana koji žive na ovom prostoru", poručio je Milaković, što je na tragu kompromisa kakvog je prije nekoliko mjeseci predlagao SDP, a kojim bi dvojezičnost obuhvatili državne instituicije i tvrtke, što je njihov Goran Bošnjak i sada ponovio, kazavši kako je to najbolje rješenje.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču