KREĆE ISTRAŽIVANJE

VUKOVAR KAO ISLAND: Pronađeni izvori geotermalne vode, slijede jeftiniji računi za grijanje?

Hrvatski geološki institut potvrdio je da se ispod grada Vukovara, baš kao što je slučaj i na Islandu, nalaze geotermalni izvori koji bi mogli poslužiti kao nova toplinska energija, piše dnevnik.hr.

Vukovarac Ivica Gašpar zadovoljan je računima za grijanje koje je dobio. Radijatori su mu topli, a troškovi čak 24 posto niži nego prošle godine.

‘Zadovoljan sam s računima, u odnosu na sve prethodne godine dosta je smanjena cijena grijanja, evo za 12. mjesec 466 kuna grijanja’, rekao je Gašpar.

No, ima i onih koje su računi za prosinac šokirali.

‘662 kune, s time da mi je jedan radijator konstantno isključen, dok sam od ostala tri jedan možda upalio’, rekao je Dejan Ristović.

Moguće je smanjivanje računa za grijanje

Vukovar visoke račune želi smanjiti korištenjem geotermalne vode, a stručnjaci tvrde kako je to zaista moguće.

‘Studija je pokazala da postoji potencijal za pronalaženje geotermalne vode. Pronađena voda u postojećim bušotinama je bila od 40-tak stupnjeva do 80-tak stupnjeva na 1700 metara’, objasnio je Saša Borović s Hrvatskog geološkog instituta.

U Vukovaru se toplinska energija proizvodi iz plina, zbog čega je dvostruko skuplja negu u, primjerice, Osijeku gdje je ona sekundarni proizvod. Korištenjem geotermalne vode računi bi se smanjili za 20 posto.

‘Ukoliko ostvarimo ciljeve koji su zacrtani ovim projektom očekujemo u značajnoj mjeri niže cijene grijanja u gradu Vukovaru, nižu cijenu toplinske energije za gospodarstvo’, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penara iz redova HDZ-a.

Izvori geotermalne vode u Vukovaru još nisu istraženi

Geotermalna voda u Vukovaru je pronađena još pedesetih godina dok se vršila potraga za naftom, no izvori su dosad ostali neistraženi i neiskorišteni.

Geotermalne izvore u svijetu najviše koristi Island – 87 posto za grijanje te 19 posto za proizvodnju električne energije. Takvi su primjeri u Hrvatskoj ipak rijetkost.

Prvi korak je utvrditi ima li geotermalne vode dovoljno za 3200 kućanstava koji se nalaze u sustavu grijanja. Istraživanje će stajati tri milijuna, a na bušotiine će se, dođe li do te faze, potrošiti 15 milijuna kuna.

Povratak na Net.hr