TRGOVAČKO SREDIŠTE

VUKOVAR DOBIO NOVU TRŽNICU: ‘Ovo je povijesni trenutak za grad’

U vukovarskoj četvrti Olajnica izgrađena je nova gradska tržnica Vukovara, ukupne vrijednosti  više od 22 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU fondova, a otvorili su je u subotu kupnjom jabuka vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

“Povjesni je ovo trenutak za grad Vukovar i na tragu višestoljetne tradicije Vukovara kao trgovačkog središta”, izjavio  je gradonačelnik Penava, ocijenivši  da će nova tržnica pridonijeti i vraćanju života u grad Vukovar.

Nova zgrada gradske tržnice ukupne je površine od 3.191 metara četvornih, od čega je 2.231 otvorenog i 960 metara četvornih zatvorenog prostora.

Prije službenog otvorenja ministrica Žalac, gradonačelnik Penava i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja gradske tržnice u naselju Olajnica u Vukovaru“ ukupne vrijednosti projekta 22.635.671,61 kuna.

Projekt je dio Intervencijskog plana Grada Vukovara i sufinanciran sredstvima EU fondova u vrijednosti od 85 posto iznosa.

“Kroz projekt Slavonija kao Vlada možemo učiniti sve da objekte koji su praktički izgrađeni, isfinanciramo retroaktivno. Kroz Fond za regionalni razvoj također smo osigurali da grad podnese što manji financijski teret te će tako ova tržnica grad Vukovar umjesto 15 posto, možda koštati tek tri posto”, kazala je ministrica Žalac.

Navela je kako je do sada ugovoreno više od 13 posto sredstava iz projekta Slavonija.  Ministrica Žalac istaknula je kako je uvjerena da će do 2023. godine biti potrošeno svih 2,5 milijardi eura predviđenih u tom projektu, pa i više od toga.

Intervencijski plan grada Vukovara provodi se kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Za provedbu Programa odabrano je pet pilot područja, a potom je izrađen Intervencijski plan u kojemu su definirani projekti koje pilot gradovi planiraju provesti do 2023. godine, podsjetila je Žalac.

Prostor dosadašnje gradske tržnice, gdje se počelo s uklanjanjem starih objekata, vukovarske gradske vlasti namjeravaju pretvorit u novi gradski trg.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr