UŽIVO: GRADSKA SKUPŠTINA

BURAN POČETAK SJEDNICE: Švaljek zatražila da se točka o promjeni imena Trga maršala Tita izbaci s dnevnog reda, prijedlog odbijen

Na Dnevnom redu današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine nalazi se odlučivanje o promjeni imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Prije početka sjednice pojavile su se spekulacije o mogućoj odgodi konačne odluke, a taj je prijedlog iznijela na samom početku sjednice Sandra Švaljek. Glasovanjem su zastupnici Gradske skupštine odbili njezin prijedlog.

Na samom početku sjednice vijećnica Sandra Švaljek u ime kluba nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a iznijela je prijedlog o skidanju s dnevnog reda današnje sjednice točke 13. o preimenovanju imena Trga maršala Tita. Navodeći kako bi ovo pitanje trebalo biti u nadležnosti nacionalne vlasti, a ako se pokaže da je ovaj problem pitanje za lokalnu razinu, onda bi bilo potrebno provesti referendum na lokalnoj razini, kazala je Švaljek.

Smatra da ta točka nije dovoljno detaljno obrazložena te da se takva odluka treba donijeti na referendumu, da građani budu ti koji će o tome odlučivati.


U ČETVRTAK SE MIJENJA NAZIV TRGA MARŠALA TITA: Bandić traži način da mu većina u Skupštini ne ovisi o Hasanbegoviću

22 ‘za’ i 26 ‘protiv’

Davatelj prijedloga o promjeni imena Trga maršala Tita, Zlatko Hasanbegović, kazao je kako se s prijedlogom ne slaže, a potom je uslijedilo glasovanje.

U Gradskoj skupštini glasovalo je 48 zastupnika koliko ih je bilo prisutno, 22 gradskih zastupnika glasovalo je ‘ZA’ i 26 ‘PROTIV’, čime prijedlog nije prihvaćen, a točka 13. o preimenovanju Trga maršala Tita ostaje na dnevnom redu.

Sjednicu Gradske skupštine pratite OVDJE!

NESTALE DVIJE PLOČE S IMENOM TRGA MARŠALA TITA: Vlasnik kafića priznao policiji da je skinuo jednu

USVOJEN PRIJEDLOG O PREIMENOVANJU TRGA: ‘Po drugi put ćemo ubiti Tita, ali njegov trg neće pasti šaptom’

‘Trebamo se okrenuti budućnosti’

Pri ulasku u Gradsku skupštinu, prije početka sjednice, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kratko je poručio da ‘totalirane sustave treba ostaviti povjesničarima, a mi se trebamo okrenuti budućnosti’.

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljivao da će o promjeni imena Trga maršala Tita odlučivati građani na referendumu, to se ipak nije dogodilo. Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarsnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Bandić slaže novu većinu?

Pet zastupnika s liste Brune Esih bilo je potrebno Bandiću da zajedno s gradskim HDZ-om sastavi skupštinsku većinu. Nakon što je zadovoljen uvjet za prikupljenim potpisom 26 od 51 zastupnika za promjenu imena trga, između gradonačelnika Bandića i njegove Stranke rada Bandić Milan 365, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku potpisan je uoči konstituirajuće sjednice sporazum o suradnji.

U medijima se počelo spekulirati i da se Bandić želi “otarasiti” petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s kojima trenutačno ima tijesnu većinu, i složiti novu.

Zbog preimenovanja trga bunile su se stranke i udruge lijevog političkog spektra, a nedavno je na Trgu žrtava fašizma održan i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor”.

Što će odlučiti gradski oci te hoće li ime spornog trga biti promijenjeno. doznat ćemo uskoro.

Ostale točke dnevnog reda

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine nakon ljetne stanke našle su se 23 točke, a osim one o preimenovanju Trga maršala Tita, gradski zastupnici će odlučivati i o osnivanju novog gradskog ureda – Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda.

Na sjednici zagrebačke Skupštine naći će se i točka o osnivanju Ureda za međugradsku i međuresornu suradnju, te o diobi Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda – Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

U Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju trebali bi se obavljati poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu, suradnju s udrugama koje djeluje na području međugradske i međunarodne suradnje, s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji te hrvatskim misijama u inozemstvu, suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske i poslove u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći.

Zastupnici će na sjednici raspravljati i o pravu na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći iznosi 1800 kuna za prvo dijete, što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3600 kuna za drugo dijete, što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine, te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete, što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.

Povratak na Net.hr