PREVRTLJIVA ZIMA

METEOROLOZI PRVO NAJAVILI POLA METRA SNIJEGA, PA PROMIJENILI PROGNOZU: ‘Zima se ipak predomislila. Pucajte, slobodno’

Umjesto obilnog snijega i temperatura u debelom minusu, u većem dijelu Hrvatske ipak se očekuje kiša, tek ponegdje obilnija, a temperature će biti u debelom plusu za ovo doba godine

Prava zima nikako da stigne u naše krajeve, pa mnogi svakodnevno prate vremensku prognozu: djeca željna snijega i zimskih radosti koje im priroda uskraćuje, a odrasli pazeći da ne krenu nepripremljeni na kakav put ili strepeći zbog računa za grijanje.

Proteklih dana u vremenskim prognozama za predstojeće dane napokon se spominjala prava zima s jutarnjim temperaturama u ‘debelim’ minusima i obilni snijeg kojeg bi čak i u nizinama trebalo pasti i do 20 centimetara.

DOLAZI VELIKA PROMJENA I NAGLI PAD TEMPERATURE: Bit će obilnog snijega, u gorju više od pola metra, a u nizinama do 20 centimetara

“Zima se ipak predomislila”

No, dok su prognostičari još jučer najavljivali takav ‘kijamet’ koji je trebao započeti već tijekom vikenda, a potom se nastaviti i idućeg tjedna, danas pak stiže sasvim drugačija prognoza. Umjesto obilnog snijega i temperatura u debelom minusu, u većem dijelu Hrvatske ipak se očekuje “samo” kiša, tek ponegdje obilnija, a temperature će biti u debelom plusu za ovo doba godine. Drugim riječima i slovima: od snijega ni ‘s’, a od hladnoće ni ‘h’.

Da je prognoza bila pogrešna potvrdila je, posipavši se pepelom, RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar koja je još jučer najavila da će idućih dana snijeg zabijeliti Hrvatsku. “Zima se ipak predomislila. Moj bed. Pucajte, slobodno. #krivaprognoza”, napisala je na Twitteru.

Jučer jedno, danas drugo… a sutra?

Jučerašnju prognozu za idućih sedam dana, koja je uključivala snijeg i temperature do 10 stupnjeva ispod ništice, danas je korigirao i Državni hidrometeorološki zavod.

Primjerice, ovako je sedmodnevna DHMZ-ova prognoza za Zagreb izgledala jučer…

… a ovako izgleda danas:

Bez snijega u petak i subotu i bez debelih jutarnjih minusa u ponedjeljak i utorak. Doduše, prognoza DHMZ-a najavljuje snijeg u Zagrebu početkom idućeg tjedna, ali uz najvišu dnevnu temperaturu do 10 stupnjeva Celzijevih teško je očekivati “preživljavanje” bijelog pokrivača, a kamoli njegovo zadržavanje na tlu.

Slična stvar je i sa sedmodnevnom prognozom DHMZ-a za Osijek od jučer…

… i onom od danas…

Isto je i sa sedmodnevnom prognozom za Rijeku od jučer i danas:

Ipak će biti hladnije, ali ne previše

Sve u svemu, prema DHMZ-u, izgledi vremena do ponedjeljka govore da će na kopnu prevladavati promjenjivo oblačno i nestabilno uz mogućnost za povremene slabe oborine, uglavnom u obliku susnježice i snijega. Vjetar će biti većinom slab, u nedjelju i ponedjeljak mjestimice i umjeren sjeverni. Bit će hladnije nego ovih dana.

Na moru promjenjivo oblačno uz dulja sunčana razdoblja, no nestabilno. Mjestimice je moguća većinom slaba kiša, češća tijekom nedjelje, dok će se u ponedjeljak zadržati uglavnom suho. Puhat će većinom umjeren, ponegdje i jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Postupno će biti sve hladnije.

STIŽE LEDENI VAL: Imate nekoliko dana da se pripremite za hladnu frontu koja stiže iz Rusije, prave zimske temperature i snijeg

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr