Evo gdje možete saznati vrijede li kvalifikacije stečene u Hrvatskoj u nekoj od zemlja EU

25.7.2013.
15:30

Obrazovanje, odnosno, priznavanje stručnih kvalifikacija u zemljama EU, jedna je od tema koje se obrađuju u serijalu tekstova Prema europskom građanstvu, medijskog projekta koji financira EK (koja ne odgovara za sadržaj emisija i članaka).

Vrijede li kvalifikacije stečene u Hrvatskoj u nekoj od zemlja EU, može se doznati u Uredu ENIC/ NARIC ((European Network of National Information Centres on academic recognition and mobility/ National Academic Recognition Information Centres) koji se nalazi u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Ured je zadužen i za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija kako bi stranci mogli sudjelovati u hrvatskom tržištu rada. Dio je mreže identičnih centara u EU i svijetu, dakle centrima koji su zaduženi za priznavanje inozemnih akademskih kvalifikacija.

Pomoćnica ravnateljice Agencije za međunarodnu suradnju Emita Blagdan pojašnjava kako je priznavanje inozemnih diploma u Hrvatskoj kroz ERIC/NARIC ured prethodilo priznavanje putem nostrifikacije, postupka potpune usporedbe inozemnih studijskih programa sa pripadajućim domaćim. To su bili, ističe naša sugovornica, dugotrajni procesi koji su se obavljali na viskom učilištima.

Nema diskriminacije

Taj je postupak 2004. godine ukinut i zamijenjen je novim postupkom koji je brži, jednostavniji i transparentniji. Njime naša zemlja ujedno pokazuje i otvorenost prema inozemnim znanjima, vještinama i kompetencijama. Pokazuje i otvorenost tržišta rada i sustava obrazovanja prema inozemnim kvalifikacijama, ističe pomoćnica ravnateljice Agencije za međunarodnu suradnju Emita Blagdan.

"Bez iznimke, kriteriji za priznavanje kvalifikacija su jednaki za hrvatske državljane s inozemnim kvalifikacijama, strance, osobe bez državljanstva. Dakle, bez ikakve diskriminacije. Postupa je vrlo jednostavan. Potrebno je popuniti obrazac Zahtjeva za priznavanje kvalifikacija koji je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku. Potrebno je i prikupiti dokumente, koji se uglavnom sastoje od preslike kvalifikacije kojom se dokazuje završetak visokoškolskog programa u inozemstvu, prijepis ocjena te Diploma Supplement (Dopunska isprava o studiju) ako se radi o kvalifikaciji stečenoj u području gdje vrijedi Bolonjski sustav obrazovanja. Trošak provedbe postupka iznosi 400 kuna".

Informativna uloga Ureda ERIC/NARIC

Ured ENIC NARIC ima i izraženu informativnu ulogu. Osim što pruža informacije o inozemnim visokoškolskim sustavima, daje informacije i o hrvatskom sustavu visokog obrazovanja.

Na takav način im se obraćaju građani, ali i poslodavci, koji nemaju potrebe za formalnim rješenjima o kvalifikacijama, ali trebaju pojašnjenje nekih kvalifikacija ili informacije o porijeklu sustava iz kojih kvalifikacija dolazi. Kaže kako, osim iz Europe i anglosaksonskog sustava obrazovanje, imaju upita i o kvalifikacijama iz, primjerice, zemalja Azije.

"Tako naši kontakti i suradnja sa sličnim centrima i relevantnim tijelima koja rade na ovoj problematici u svijetu su poželjna i dobra jer tako olakšavamo informiranje i snalaženje u sustavu i građana, poslodavaca ali i visokoškolskih institucija."

Kao što smo rekli, Ured ENIC NARIC daje informacije i hrvatskim građanima koji su studirali u Hrvatskoj, a koji žele provjeriti u kakvom su statusu njihove kvalifikacije u nekim drugim zemljama.

Informativna uloga koju ima Ured je vrlo jaka jer vjerodostojnost podataka koje dajemo kolegama u inozemstvu u slučajevima kada osobe sa hrvatskim kvalifikacijama žele ostvariti svoja radna prava i prava na obrazovanje u inozemstvu, je velika, naglasila je Emita Blagdan i istaknula kako je tu velika uloga mreže identičnih centara u EU i svijetu, koje je Ured dio.

Što se Ureda tiče, kaže, uvijek se otvara neka nova problematika koju treba riješavati. Sada je to ulazak Hrvatske u EU, točnije obaveze koje smo, kroz europsko zakonodavstvo, preuzeli ulaskom u Uniju.

Kako ovo područje nije izolirano od suradnje sa s drugim sektorima; ministarstvima, različitim komorama, profesionalnim udruženjima, u tom smislu postoji jedan period administrativne prilagodbe zbog primjene novih europskih propisa. Zbog toga je potreban jedan duži period, mjesec ili dva, u kojem građani mogu očekivati odgovor na svoj upit ili rješenje o kvalifikaciji, pojasnila je pomoćnica ravnateljice Agencije za međunarodnu suradnju Emita Blagdan.

Zatrebate li neku informaciju o priznavanju kvalifikacija, potražite ju na web adresi www.azvo.hr ili nazovite Ured na broj telefona 01 6274 888.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali