OVO NIKAKO NIJE DOBRO / Slijedi vrhunac inflacije: Cijene bi trebale svakog mjeseca rasti oko 2 %, a evo što će najviše poskupjeti

Inflacija je u svibnju dosegla stopu od 2,1 posto, a najviše su poskupjeli gorivo i maziva te alkoholna pića i duhan

17.6.2021.
18:03
PU istarska

Stopa inflacije u svibnju zaustavila se na 2,1 posto, što znači da su u odnosu na travanj građani Hrvatske trošili 0,1 posto više novca na iste potrebe, piše Novi list. Državni zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su od početka godine do kraja svibnja, u odnosu na isto razdoblje lani, potrošačke cijene porasle za 1,1 posto.

Najviše su ponovno porasle cijene prijevoza (na godišnjoj razini za 11,4 posto), koje su, pak, narasle zbog poskupljenja goriva i maziva od čak 26,2 posto. Prema podacima sa stranice cijenegoriva.info više nigdje nije moguće kupiti litru dizela ili benzina za manje od 10 kuna, a cijena litre autoplina se već opasno približila razini od pet kuna.

"Uz učinak baznog razdoblja, gdje je upravo najznačajniji pad cijena u 2020. zabilježen tijekom ljetnih mjeseci, rezultat je to većih cijena energije te rastuće domaće i inozemne potražnje (turizam)", ocijenili su analitičari Raiffeisen banke, dodavši da je stopa inflacije očekivana te da su inflacijski pritisci privremenog karaktera.

Inflacija na vrhuncu

Ipak, upozoravaju da poremećaji u ponudi na globalnom tržištu ne uspijevaju odgovoriti na oporavak potražnje, što će osjetiti i domaće tržište. "Potrošačka inflacija trebala bi dosegnuti svoj vrhunac tijekom ljetnih mjeseci, nakon čega bi godišnje stope rasta trebale blago usporiti te će inflacija i dalje ostati umjerena. Prosječni rast potrošačkih cijena prema našim očekivanjima i u nastavku godine ostat će na razinama oko i iznad 2 posto, što predmnijeva prosječnu stopu inflacije od 1,8 posto za 2021.", procjenjuju iz RBA.

Odjeća i hrana - jeftiniji

DZS navodi da su osim prijevoza, najveći rast cijena (5,9 posto) zabilježila alkoholna pića i duhanski proizvodi. Cijene u restoranima i hotelima su, pak, porasle za 2,3 posto. Rekreacija i kultura su u odnosu na prošlu godinu skuplji za 1,9 posto, a stanovanje i režije za 1,6 posto. Hrvati više izdvajaju i za usluge i robe u zdravstvu (1,2 posto) i komunikacije (1,1 posto).

Ipak, statističari su otkrili kako su u odnosu na svibanj prošle godine pojeftinili odjeća i obuća (za 1,6 posto) te hrana i bezalkoholna pića (za 0,7 posto).

Pogledajte novi komentar tjedna Net.hr-a:

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen